Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκλογές: Χτυπά «κόκκινο» η μάχη ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με άρωμα σκανδαλολογίας και «μαχαιρώματα» για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας

«Κόκκινο» χτυπά το πολιτικό θερμόμετρο, αποτυπώνοντας το κλίμα πόλωσης και τοξικότητας με το οποίο θα πορευτούν ως τις εκλογές καταρχήν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκαν με… «ιαχές» σκανδαλολογίας τη Δευτέρα (09.01.2023), πρώτη ημέρα μετά το τέλος των γιορτών, και όλα δείχνουν πως είναι πιθανό αυτό να συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές.

Οικονόμου: Δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία

Όλα ξεκίνησαν όταν η Κουμουνδούρου, υιοθετώντας δημοσίευμα, κατήγγειλε ότι ο Ανδρέας Κουτούπης, ο οποίος υπήρξε συντονιστής της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της ΝΔ, ως ιδιοκτήτης εταιρειών, μαζί με τον συνεργάτη του, σύναψαν μέσα σε λιγότερο από 40 μήνες σχεδόν 420 συμβάσεις με το Δημόσιο, αξίας περίπου 5,5 εκατ. ευρώ περίπου, μέσα από απευθείας αναθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες.

«Δεν υιοθετούμε ούτε τη σκανδαλολογία, ούτε τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες», έσπευσε να απαντήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και λίγο αργότερα σήκωνε το γάντι και η ΝΔ

Ερωτήματα από τη ΝΔ για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου

Στο Μοσχάτο, όπου είναι εδραία η πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει, στο δρόμο προς τις κάλπες, σε υποθέσεις που αγγίζουν το λαϊκό αίσθημα και έχουν… αποχρώσεις που μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση, υπήρξε άμεση κινητοποίηση.

Η ΝΔ ανταπάντησε με ανακοίνωση με την οποία βάζει το στόχαστρο τη βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και δικηγόρο Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Κατήγγειλε ότι παρότι βουλευτής έχει 55 εντάλματα πληρωμών για υπηρεσίες της προς τον ΕΦΚΑ από το 2019 έως σήμερα.

«Στην περίπτωσή της ισχύει το ασυμβίβαστο ή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεράνω του Συντάγματος; Ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει την άμεση παραίτησή της ή όχι;», ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ..

«Λογικές πιστοποιητικού πολιτικών φρονημάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ»

Όσον αφορά στην υπόθεση Κουτούπη, η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καταφεύγει στη λάσπη και σε λογικές πιστοποιητικού πολιτικών φρονημάτων», αδυνατώντας, όπως επισημαίνει, να αντιπαρατεθεί πολιτικά με την Κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι ο κ. Κουτούπης «δεν έχει οποιαδήποτε οργανική σχέση με τη ΝΔ εδώ και 10 μήνες» και ότι ο συνέταιρος του δεν είχε ποτέ καμία οργανική σχέση με την Κυβέρνηση ή τη ΝΔ.

Μάλιστα τονίζει ότι η εν λόγω εταιρεία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα «άνθισε επί ΣΥΡΙΖΑ οπότε και σύναψε εκατοντάδες συμβάσεις, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ ο ένας εκ των δύο ιδιωτών που προσπαθούν να συνδέσουν με τη ΝΔ τοποθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ως εσωτερικός ελεγκτής σε φορέα του δημοσίου, ενώ σύναψε και ατομικές συμβάσεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Πολάκη!».

«Ακονίζουν μαχαίρια» για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Πέραν της σκανδαλολογίας τα κόμματα ακονίζουν τα μαχαίρια τους και για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Η ΝΔ βάζει στη «σέντρα» το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να αφήνει αιχμές ότι Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης ετοιμάζουν «κυβέρνηση ηττημένων» και να καλεί τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ανοίξει τα χαρτιά του και να απαντήσει αν θα πάει ή όχι με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απάντηση προφανώς δεν θα έρθει πριν από τις εκλογές και το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην καθημερινή ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί η προοδευτική δύναμη που μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με κορμό τον ίδιο…

Το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται να δηλώνει ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε αντίθεση με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, θα πάρει τη διερευνητική εντολή μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση το σοσιαλιστικό πρόγραμμα του.

Και όσο για τον κ. Βαρουφάκη; Δηλώνει ανοιχτός σε συμμετοχή σε μια προοδευτική κυβέρνηση με τον όρο να υπάρξει διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές. Κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν προκύπτει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις