Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Εξεταστική: Συνέχεια σήμερα στην κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη

Εξεταστική: Συνέχεια σήμερα στην κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη συνεχίζονται σήμερα, για έκτη συνεδρίαση, οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση  παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

Η κατάθεση του κ. Δεμίρη που ανέλαβε την διοίκηση της ΕΥΠ τον Αύγουστο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη και την απόπειρα παρακολουθησής του από το λογισμικό Predator, ξεκίνησε το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτη και συνεχίζεται σήμερα κεκλεισμένων των θυρών και σε εφαρμογή των κανόνων της πλήρους μυστικότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης, φέρεται να έχει υποστηρίξει πως και αυτός όπως ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ δεσμεύεται από το  απόρρητο. Αντέκρουσε την  άποψη, ότι η επίκληση του απορρήτου καθιστά τους διοικητές της ΕΥΠ “ανέλεκτους” φέρεται να απάντησε πως αυτό δεν είναι αληθές καθώς και ο διοικητής και η υπηρεσία  ελέγχεται από τον εκάστοτε  Εισαγγελέα και τώρα μάλιστα από δύο Εισαγγελείς. 

Φέρεται να διαβεβαίωσε πως η  ΕΥΠ δεν διαθέτει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, δεν χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά και δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με τις εταιρίες Krikel και Intellexa που το διαθέτουν.​

Σχετικά με τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων λέγεται πως ο κ. Δεμίρης ανέφερε πως όταν πρόκειται για  επισυνδέσεις της Υπηρεσίας που αφορούν πολιτικά πρόσωπα τότε οφείλεται ασκείται διπλός και τριπλός έλεγχος των λόγων για τους οποίους ζητείται η παρακολούθησή τους. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ ερωτηθείς για τη νομιμότητα της επισύνδεσης του κ. Ανδρουλάκη  φέρεται να κατέθεσε πως από τη στιγμή που έχει υπογράψει η εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ, όπως ορίζεται από το Νόμο,  η επισύνδεση είναι νόμιμη. Συνεπώς είναι νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη. Επίσης και η επισύνδεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ήταν νόμιμη καθώς τηρήθηκαν κανονικά όλες οι διαδικασίες.

Αναφορικά με το επίμαχο θέμα των αρχείων των παρακολουθήσεων που τηρεί η ΕΥΠ, ο κ. Δεμίρης φέρεται να ανέφερε  ότι επί των ημερών του, τουλάχιστον, δεν έχουν καταστραφεί αρχεία.

Επόμενος μάρτυρας που έχει κληθεί να καταθέσει είναι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών  Χρήστος Ράμμος. Η κατάθεσή του αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις