Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς ετοιμάζεται να απαντήσει η κυβέρνηση στις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς ετοιμάζεται να απαντήσει η κυβέρνηση στις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Τη “χρυσή τομή” ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις των ελευθέρων επαγγελματιών για τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου και από την άλλη να μην εμφανιστεί ότι υποχωρεί από τον πυρήνα της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί, αναζητά η κυβέρνηση.

Τα μηνύματα δυσαρέσκειας των ελεύθερων επαγγελματιών για το νομοσχέδιο έχουν μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και “γαλάζιοι” βουλευτές που γίνονται δέκτες των έντονων διαμαρτυριών τους, κι ενώ ήδη πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις.

Βουλευτές επισημαίνουν με έμφαση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, με την εν λόγω διάταξη, φέρνει τη ΝΔ απέναντι σε ομάδες του πληθυσμού που στήριξαν την επανεκλογή της στη διακυβέρνηση της χώρας. Εκτιμάται ότι από τους συνολικά 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 450.000 ψήφισαν τη “γαλάζια” παράταξη στις τελευταίες εκλογές.

Ποιες αλλαγές βρίσκονται στο τραπέζι;

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη, πρώτον να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις που δεν αλλάζουν τον βασικό πυρήνα του νομοσχεδίου και βασικά δεν θα ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ελάχιστου εισοδήματος των 10.920 ευρώ και του ελάχιστου φόρου.

Οι αλλαγές που έχουν συζητηθεί είναι, μεταξύ άλλων, η διεύρυνση των κατηγοριών που θα μπορούν να αποδείξουν ότι είναι κάτω από το τεκμήριο, εάν, π.χ., δηλώνουν εισοδήματα από άλλες πηγές (όπως τα ενοίκια), η σταδιακή επιτάχυνση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και η διαφορετική αντιμετώπιση περιπτώσεων επαγγελματιών άνω των 65 ετών ή επαγγελματιών που βρίσκονται κοντά στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Επικοινωνιακό μπαράζ

Δεύτερον, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόκειται για ένα δίκαιο νομοσχέδιο, επιφέρει φορολογική δικαιοσύνη και είναι “φιλικό” και δίκαιο για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς τους απαλλάσσει από το τεκμήριο, αναμένεται να τονίσει το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο στους πολίτες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις