Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ελληνικό: “Πυρά” Μαξίμου! “Σκόπιμες κωλυσιεργίες…”

Ελληνικό
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Αιχμηρή τοποθέτηση από το Μέγαρο Μαξίμου μετά το… σίριαλ για το Ελληνικό! Το νέο… εμπόδιο που βάζει σε κίνδυνο την επένδυση.

Ελληνικό. Μια ακόμη επένδυση που -αν τελικά γίνει- θα έχει περάσει από… χίλια κύματα! Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου!

Το… χτύπημα

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίασή του. Αυτό συνέβη ούτως ώστε να εξετάσει το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό.

Η συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη. Η αναβολή ήρθε μετά από εισήγηση της γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη. Και λήφθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΚΑΣ. Σημειώνεται πως αυτή ήταν η τρίτη αναβολή της συνεδρίασης…

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή έγινε προκειμένου να εισαχθεί την ίδια μέρα και το ζήτημα της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, το οποίο και θα προηγηθεί στη συζήτηση.

…και η αντίδραση Μαξίμου για το Ελληνικό!

Την εξέλιξη αυτή, όπως είναι λογικό, δεν είδαν με… καλό μάτι στην κυβέρνηση. Συνεπώς ήταν θέμα χρόνου να έρθει και η επίσημη αντίδραση. Διά “χειρός” Μεγάρου Μαξίμου συγκεκριμένα.

Ελληνικό

Έτσι, πηγές του Μαξίμου, ανέφεραν με αφορμή τη συζήτηση γύρω από την επένδυση στο Ελληνικό, τα εξής: “Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσουν με βάση το νόμο σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό”.

Το… χρονικό των συνεδριάσεων του ΚΑΣ

Σημειώνεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ, συνέχισε εκείνη της 5ης Σεπτεμβρίου. Η οποία διεκόπη μετά από σχεδόν οκτώ ώρες και λόγω προχωρημένης ώρας. Στην τότε συνεδρίαση, κύριο θέμα συζήτησης ήταν το κατά πόσο μπορούν να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χωρίς να προηγηθεί κήρυξη ή προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Τι ειπώθηκε σήμερα

Στην εισήγησή της σήμερα, η κ. Βλαζάκη ανέφερε ότι: Διερεύνησε «ως προς το νομικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της 5ης Σεπτεμβρίου κατά πόσο το ΚΑΣ μπορεί να εξετάσει τις υπό κρίση μελέτες χωρικής ρύθμισης, χωρίς να έχει προηγηθεί η κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου της περιοχής που προτείνει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων ή έστω η προσωρινή οριοθέτηση τμήματος της έκτασης που πρόκειται να καλύψει το ΣΟΑ».

Στην συνέχεια παρέθεσε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Σύμφωνα με το άρθρο 12 του αρχαιολογικού νόμου: «Για λόγους ασφαλείας του δικαίου, επιβάλλεται ο σαφής χωρικός καθορισμός των εκτάσεων που τελούν υπό ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς, των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών τόπων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται η οριοθέτηση των χώρων αυτών».

-Το μνημόνιο έπεται και σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχετικό άρθρο.

-Η αξιοποίηση του Ελληνικού συνιστά «σκοπό έννομου δημόσιου συμφέροντος». Κάτι που το ΥΠΠΟ δεν παραβλέπει. Κι αυτό «καθώς συνεργάστηκε άψογα με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα όμως, έχει επωμιστεί την ευθύνη για την αποτελεσματική άσκηση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με το σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο».

-Με την κήρυξη (ή μη) του αρχαιολογικού χώρου, προστατεύεται η επένδυση. Ειδάλλως μπορεί να ακολουθήσουν προσφυγές οι οποίες θα την καθυστερήσουν. «Δεν είναι η εξέταση του ΚΑΣ (σ.σ. που θα οδηγήσει σε καθυστέρηση). Πόσο μάλλον όταν είναι ολοφάνερη η καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου». Αυτό τόνισε η ίδια.

Η… μειοψηφία

Από την πλευρά της, η νομική σύμβουλος, Ελένη Σβολοπούλου, πήρε επίσης θέση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: Νομικά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου για να συζητηθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, αν και είναι λογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Επίσης, δήλωσε ότι η κήρυξη (ή μη) θα μπορούσε να συζητηθεί σήμερα αν το αποφάσιζαν τα 3/4 των μελών του Συμβουλίου. Κάτι που ωστόσο παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ο πλήρης φάκελος του θέματος στη γραμματεία του ΚΑΣ.

Κάποια από τα μέλη που μειοψήφησαν, θεώρησαν ότι τα δυο θέματα (των χωρικών διατάξεων και της κήρυξης ή μη του αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού) μπορούσαν να συζητηθούν σήμερα, καθώς όλα τα απαραίτητα στοιχεία είχαν παρατεθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση. Μάλιστα εκτίμησαν ότι με αυτό τον τρόπο θα σταμάταγε και η πίεση της κοινής γνώμης, καθώς η μεγάλη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα από τα μέσα ενημέρωσης, στην ουσία διασύρει το κύρος του ΚΑΣ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις