Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

Ελληνοτουρκικά: Το timing που ο Ερντογάν άλλαξε στάση απέναντι στον Μητσοτάκη

Ελληνοτουρκικά: Το timing που ο Ερντογάν άλλαξε στάση απέναντι στον Μητσοτάκη

Πριν από έναν χρόνο, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, καταγράφηκαν 21 τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Χθες, ύστερα από πολλούς μήνες έντασης και προκλήσεων, η Τουρκία έκανε… στροφή 180 μοιρών, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να στέλνουν ευχετήριες επιστολές για την εθνική μας γιορτή, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια αντίστοιχα.  

Τουρκικές διπλωματικές πηγές μιλώντας χθες στο newsit.gr επιβεβαίωσαν την αλλαγή στάση της Άγκυρας, ωστόσο η Αθήνα από την πλευρά της διατηρεί τις επιφυλάξεις της και περιμένει να δει κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτό το καλό κλίμα. 

Το timing που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είναι τυχαίο. Άλλωστε, έχει αποδείξει πως κλιμακώνει και αποκλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, ανάλογα με το… συμφέρον του και τις πολιτικές συγκυρίες.

Πριν από έξι ημέρες, λοιπόν, η Διεθνής Διάσκεψη Δωρητών που διοργανώθηκε από την Κομισιόν και τη Σουηδική Προεδρία της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, δεσμεύθηκε για τη διάθεση 6,05 δισ. ευρώ για τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας, ενώ πριν από τρεις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την πώληση των F-16 στη γειτονική χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της βόρειας Συρίας.

Συνεπώς, η περίοδος… μηδενικών προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας – όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του- είναι πιθανό να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και μάλιστα εν μέσω προεκλογικής περιόδου. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις