Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup και με δεδομένο πως δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επανέλαβε όλα όσα διαρρέονταν ή ήδη γνωρίζαμε, δηλαδή πως χωρίς μεταρρυθμίσεις ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα και stop στις μονομερείς ενέργειες από πλευράς Αθήνας.
Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου σημαντικές ειδήσεις ήρθαν από τον επικεφαλής του EFSF, Kλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος έκανε δύο αποκαλύψεις, μία ιδιαίτερα σημαντική και βοηθητική για την Ελλάδα και το χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και μία δυσάρεστη που αφορά τα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF δεν θα διεκδικήσει τα 450 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε η κυβέρνηση από τα διαθέσιμα του TXΣ, καθώς αυτά τα χρήματα προέρχονται από δραστηριότητες των πρώτων δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει πως εάν η κυβέρνηση δεν υπολόγιζε σε αυτά τα 450 εκατομμύρια ξαφνικά τα έχει στη διάθεση της και σαφώς μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες του Δημοσίου ή τις αποπληρωμές δανείων, παίρνοντας μία μικρή ανάσα στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.
Ωστόσο, μετά την ευχάριστη είδηση ήρθε και η δυσάρεστη! Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ παύει πλέον να είναι ένα εργαλείο της Αθήνας, αλλά περιέρχεται ξανά στον έλεγχο του EFSM.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσό διαχειριζόταν από κοινού από τον EFSF και από την Αθήνα.
Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισαν αυτή η τακτική ακυρώνεται και πλέον τα 10,9 δισ. θα ελέγχονται μόνο από τον EFSF και αυτό γιατί οι δανειστές φοβούνται πως η κυβέρνηση θα τα χρησιμοποιήσει, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, κάτι όμως που έτσι κι αλλιώς θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Ωστόσο, σε ψυχολογικό επίπεδο δείχνει το βαθμό πίεσης των δανειστών στην Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον αυτά τα χρήματα παραμένουν ακόμα διαθέσιμα, αλλά μόνο με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και εφόσον χρειαστούν για να καλύψουν ανάγκες κεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών.