Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ενεργειακή θωράκιση με τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη – Παρουσία του Σαρλ Μισέλ τα εγκαίνια

Ενεργειακή θωράκιση με τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη – Παρουσία του Σαρλ Μισέλ τα εγκαίνια

Ένα σημαντικό βήμα γίνεται σήμερα (03.05.2022) στην Αλεξανδρούπολη για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας αλλά και για ενίσχυση του ρόλου της ως ενεργειακή πύλη στην Νότιο-ανατολική Ευρώπη, σε μια στιγμή κατά την οποία όλες οι ευρωπαϊκές χώρες περιμένουν με κομμένη την ανάσα τις αποφάσεις για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου και το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Μόσχας.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ηγετών χωρών των Βαλκανίων, γίνεται η επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

Ο τερματικός σταθμός, ο οποίος προχωράει με φορέα υλοποίησης την εταιρεία Gastrade, θα δέχεται ετησίως 5,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το πόσο ζωτικής σημασίας είναι για τη χώρα μας το έργο συνάγεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα για τις ανάγκες της χρειάζεται ετησίως 7,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ο σταθμός θα είναι έτοιμος για λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2023, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια να επισπευστεί κατά ένα εξάμηνο, δηλαδή να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2023.

Με τη στήριξη της ΕΕ

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έχει συμπεριληφθεί στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος) και θα βοηθήσει στον σχεδιασμό για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσική ενέργεια. Έτσι, στα εγκαίνια, τον Πρωθυπουργό πλαισιώνει και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το παρόν δίνουν και οι Πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού IGB, που ολοκληρώνεται στα μέσα του 2022, θα φτάνει στη Βουλγαρία και μελλοντικά στη Σερβία μέσω της διασύνδεσης Βουλγαρίας – Σερβίας, όπως και στη Βόρεια Μακεδονία μέσω του προωθούμενου σχεδίου διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Τα πολλαπλά οφέλη για Ελλάδα και Ευρώπη

«Η εκπροσώπηση κορυφής των τριών βαλκανικών χωρών καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία του έργου για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Όπως τονίζουν, θα αποτελέσει νέα ενεργειακή πύλη προς Ευρώπη και Βαλκάνια, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και την ενεργειακή της ανεξαρτησία, θα προσφέρει διαφοροποίηση πηγών και οδών εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, ενώ θα ενισχύσει και την περιφερειακή συνεργασία.

Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης θα είναι η τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις