Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ένταση και αποχωρήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Βουλη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας

Σε μια ακόμα θυελλώδη συνεδρίαση εξελίχθηκαν οι εργασίες σήμερα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την κλήτευση σε ακρόαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και άλλων προσώπων που σχετίζονται με την υπόθεση της σύμβασης πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία.

«Εγκλωβισμένη» η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής, που αναφέρει ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την αρμοδιότητα και να μπορεί να συζητά τέτοιου είδους θέματα «κάμφθηκε» στο να συμφωνήσει στην κλήτευση και ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. «Μπλόκο» όμως δια της πλειοψηφίας που διαθέτει έβαλε στην κλήτευση ακρόασης του ταξίαρχου και του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου. Κάτι που έκανε τη ΝΔ, την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι να αποχωρήσουν υποστηρίζοντας ότι ο ΚτΒ το επιτρέπει και σε κάθε περίπτωση η πλειοψηφία δεν μπορεί να «λογοκρίνει» την πρόταση και το δικαίωμα της μειοψηφίας να καταθέτει αίτημα και να καλεί αυτά τα πρόσωπα που εκείνη κρίνει ότι μπορούν να φωτίσουν μια υπόθεση λειτουργίας των Θεσμών. ‘Ένσταση και από τον βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης προκειμένου να διαβουλευτεί με το κόμμα του για την «υποχώρηση» του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί ο πρόεδρός του και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στην Επιτροπή. Προφανώς και με τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο. Σε ψηφοφορία πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου να μπει το θέμα της κλήτευσης μόνο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Επιτροπή, ενώ παράλληλα ζήτησε «να υπάρξει απόφαση για το εάν θα πρέπει να κληθεί πριν ή μετά τις 22 Ιουνίου που είναι οι εκλογές στην Τουρκία»!

Μετά την ολιγόλεπτη συνεδρίαση, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε για να μην έχει κάποιο «ηθικό» πρόβλημα για την κλήτευση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Επιτροπή να απέχει καθώς όπως του είπε δεν θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Καθώς έφταναν οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής έθεσε τελικά σε ψηφοφορία την κλήτευση του κ. Πάνου Καμμένου, αλλά όχι και το πότε, που αυτό θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Επιμένοντας, ότι είναι όπως είπε κρίσιμος ο χρόνος σε σχέση με τις Τούρκικες εκλογές.

Η πρόταση της προέδρου της Επιτροπής πέρασε κατά πλειοψηφία των παρόντων, δηλαδή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης δεν ψήφισε. Από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης που είχαν απομείνει «παρών» ψήφισε η ΕΚ, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν πως καταρχήν ψηφίζουν «ναι» στην κλήτευση Καμμένου αλλά εάν από την ακρόαση του χρειάζεται να κληθούν και τα άλλα πρόσωπα.

Το σκεπτικό αποκλεισμού της κλήτευσης των άλλων προσώπων στην Επιτροπή, όπως του «μεσάζοντα» επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου και του Ταξιάρχου, ήταν ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή, οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να έρθουν ένα δεν έχουν την άδεια του Υπουργού Άμυνας και ότι ο «μεσάζων» κατά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι ένας επιχειρηματίας που εάν σωστά ή όχι , νόμιμα ή μη, με πλαστογραφίες ή όχι εκπροσώπησε ένα άλλο Κράτος, αυτό το ελέγχει η Δικαιοσύνη και σε κάθε περίπτωση δεν είναι θέμα της Επιτροπής μας.

Οι τόνοι της συνεδρίασης χτύπησαν σε πολλές στιγμές «κόκκινο», με ειρωνείες, «καρφιά» επιφωνήματα και χτυπήματα χεριών στα έδρανα στους διαξιφισμούς που υπήρξαν μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου και των βουλευτών της Αντιπολίτευσης αλλά και μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.

Ενδεικτικός είναι ο διάλογος:

Πρόεδρος Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν είναι δυνατόν να κληθεί εδώ ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος, που εσείς τον αποκαλείτε μεσάζοντα, ήταν εκπρόσωπος ενός ξένου κράτους με πληρεξουσιότητα. Αμφισβητείτε εσείς εάν η πληρεξουσιότητα ήταν έγκυρη ή όχι; Αυτά τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Εμείς εδώ δεν είμαστε εξεταστική επιτροπή για να τελειώνουμε μια και καλή. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν έχει να εισφέρει επί των θεσμών τίποτα. Δεν είναι μάρτυρας σε εξεταστική, δεν είναι σε προκαταρκτική επιτροπή, δεν είναι τίποτα ο κ. Παπαδόπουλος.

Μάκης Βορίδης (ΝΔ): Δεν έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε πρόσωπα επί της αιτήσεως που θα καλέσετε. Θα καλέσετε όλους όσοι αναφέρονται στην αίτησή μας. Γι’ αυτό είναι δικαίωμα μειοψηφίας, για να μην είναι υπό την αίρεσή σας, για να μην το κρίνετε εσείς, για να το ασκούμε εμείς.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν θα επιτρέψω να μετατραπεί η Θεσμών σε εξεταστική επιτροπή. Πάρτε την ευθύνη και ζητήστε εξεταστική επιτροπή. Όλα αυτά που λέτε είναι αυθαίρετα.

Μάκης Βορίδης: Είναι αίτημα της μειοψηφίας, δεν μπορείτε να το αλλοιώνετε ή να το εγκρίνετε. Ή θα το εφαρμόσετε όπως έχετε υποχρέωση ή παραβιάζετε ευθέως το δικαίωμα της μειοψηφίας, πολύ απλά.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Θα θέσω σε ψηφοφορία εάν μπορούν να κλητευθούν και άλλα άτομα πέραν του υπουργού.

Παναγιώτα Κοζομπόλη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ διαφωνώ και στην κλήση Καμμένου.

Λίγο αργότερα

Ευάγγελος Βενιζέλος: Από εσάς (τασία Χριστοδουλοπούλου) και από την πλειοψηφία λέγονται πράγματα τα οποία είναι θεσμικώς αδιανόητα τελείως.
Εκπροσωπείτε σκληρές απόψεις ενός κοινοβουλευτικού αυταρχισμού. Αυτά που λέτε τώρα, όταν θα τα αναζητήσει κάποιος μετά από χρόνια, θα βρεθεί σε πάρα πολύ δυσάρεστη θέση.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Τα ξέρουμε αυτά…

Ευάγγελος Βενιζέλος: Δεν ξέρετε τίποτα και αφήστε τα αυτά σε μένα. Δεν σας κάνω μάθημα, διατυπώνω την άποψή μου, απευθύνομαι στη Βουλή και στον ελληνικό λαό. Θα μας μέμφεστε επειδή απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό;

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Επειδή δεν μπορείτε να μιλάτε αλλού, πρέπει εδώ, για να το υποστούμε όλοι;

Βενιζέλος: Εσείς απαξιώνετε και χλευάζετε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Η μειοψηφία ζητά να ασκήσει το δικαίωμά της. Θέλουμε να κληθούν όσοι σας είπαμε, μπορείτε να αρνηθείτε όμως, εάν δεν σεβαστείτε τον κανονισμό, το Σύνταγμα και το δικαίωμα της μειοψηφίας. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να συμπράξω σε κωμωδία ακρόασης του κ. Καμμένου χωρίς να περιλαμβάνεται η ακρόαση και των άλλων προσώπων.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατάντημα.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Τα διαγγέλματα τελείωσαν, κ. Βενιζέλο. Φύγετε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Μη μου λέτε εμένα «φύγετε», είστε αγενής. Ποια είστε για να με απειλείτε εσείς;

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Δεν σας απειλώ, αφήστε το μπλαζέ ύφος σε μένα. Τελειώσαμε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Όχι, δεν τελειώσαμε. Τώρα αρχίζουμε. Μη χλευάζετε τον ελληνικό λαό. Εάν πάτε να κάνετε αυτό το τέχνασμα ότι καλούμε τον Καμμένο και όχι τους υπόλοιπους, αυτό συνιστά προσβολή του Συντάγματος και της Βουλής και θα αντιδράσω εγώ – και ελπίζω όλη η μειοψηφία όπως πρέπει.

Απέναντι στην άρνηση της Προέδρου να κληθούν και άλλα πρόσωπα εκτός του υπουργού Άμυνας και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία,

Τραγάκης: Κάνετε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσάς. Δεν αντέχετε τη θέση της προέδρου. Δεν μπορείτε να παραβιάζετε τον κανονισμό με αυτόν τον τρόπο.

Μάκης Βορίδης: Ξεμπροστιαστήκατε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Να καλέσετε τον κ. Καμμένο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι εδώ.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Εγώ δεν πρόκειται να κάνω εξεταστική. Εάν θέλετε να φύγετε, στο καλό. Δεν πρόκειται να εξευτελίσω την Επιτροπή Θεσμών. Κάντε ό,τι θέλετε. Εδώ φύγατε στην προανακριτική, εδώ είναι το πρόβλημα.

Η διαφωνία Λαζαρίδη

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Πότε πρέπει να έρθει ο κ. Καμμένος; Πριν από τις τουρκικές εκλογές ή μετά;

Νίκος Παρασκευόπουλος: Συμφωνώ μόνο με την πρόσκληση του κ. Καμμένου. Πρέπει να σταματήσει το μπούλινγκ μέσα σε αυτή την επιτροπή. Να σταματήσουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης να χτυπούν τα χέρια στα έδρανα. Να σταματήσουν επιτέλους να δονούνται τα έδρανα από γροθιές βουλευτών.

Γιώργος Λαζαρίδης (βουλευτής ΑΝΕΛ): Γίναμε μάρτυρες συμπεριφορών που δεν τιμούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και μάλιστα από ανθρώπους που θέλουν να λένε ότι ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς. Είδαμε συμπεριφορές αυταρχικές, αλαζονικές, χτυπήματα των χεριών στα έδρανα, απερίγραπτες καταστάσεις. Δηλαδή, τι γίνεται; Υποχωρούμε στις απόψεις μας επειδή κάποιοι χτυπούν τα χέρια στο τραπέζι; Εγώ δεν έχω υποκύψει ποτέ ούτε σε νταηλίκια ούτε σε μπούλινγκ. Σας ζητώ να κάνουμε διακοπή, διαφορετικά δεν μπορώ να συμμετάσχω στην ψηφοφορία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις