Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Επεισόδιο με Ακάρ: Πώς περιγράφουν οι βουλευτές μας όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη

Επεισόδιο με Ακάρ: Πώς περιγράφουν οι βουλευτές μας όσα έγιναν στην Κωνσταντινούπολη

Το επεισόδιο που προκάλεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, προσπαθώντας να εργαλειοποιήσει έναν θεσμό που λειτουργεί απρόσκοπτα εδώ και χρόνια γύρισε μπούμερανγκ στην Τουρκία.

Όλα όσα έγιναν το μεσημέρι της Τρίτης (14.06.2022) στην Κωνσταντινούπολη δεν κατάφεραν τίποτε άλλο από το να ενώσουν τους Έλληνες βουλευτές που βρίσκονταν εκεί, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, προκειμένου να υπαρασπιστούν τα εθνικά μας θέματα, αλλά και κατέδειξε σε όλους του ξένους βουλευτές χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και όχι μόνο, ποιος είναι αυτός που προκαλεί εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και ποιος είναι αυτός που έχει αναθεωρητικές βλέψεις.

Οι Έλληνες βουλευτές που αντέδρασαν στα όσα είπε ο Χουλουσί Ακάρ και του απάντησαν μίλησαν στο newsit.gr και περιέγραψαν όλα όσα έγιναν.

Βολουδάκης: Ενισχύεται η εθνική μας ομοψυχία

«Η επιθετικότητα της Τουρκίας έχει πια ξεπεράσει τα συνηθισμένα όρια και οφείλουμε όποτε βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις να αντιδρούμε ανάλογα. Αυτό που τόνισε σε Ακάρ και βουλευτές της συμμαχίας είναι ότι η τακτική της Τουρκίας έχει καταφέρει να ενισχύσει την εθνική μας ομοψυχία», δήλωσε στο newsit.gr o βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία, Μανούσος Βολουδάκης.

Τζάκρη: Όλα ξεκινύν από τον Ερντογάν

«Ζητήσαμε να πάρουμε όλοι τον λόγο και αφού μίλησαν οι δυο πρώτοι Έλληνες βουλευτές, εκείνος δεν μας έδωσε τον λόγο σε εμένα και στον κύριο Λοβέρδο. Του είπα ότι η Δημοκρατία υπαγορεύει να μας δώσει τον λόγο, αλλά εκείνος αποχώρησε και στη συνέχεια ήρθε ο κ. Ντονμέζ, ο υπουργός Ενέργειας, και συνέχισε στο ίδιο κλίμα», ανέφερε στο newsit.gr η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα», είπε ακόμα και πρόσθεσε ότι η Τουρκία με την στάση της υπονομεύει τις διερευνητικές. Όλα ξεκινούν από τον Ερντογάν και φοβάμαι ότι η προεκλογική του εστρατεία θα γίνει με θέμα την Ελλάδα».

Λοβέρδος: Το έκανε επίτηδες

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και μας περιέγραψε όλα όσα έγιναν με πρωταγωνιστή τον Ακάρ και απέναντί του τους Έλληνες βουλευτές να αντικρούουν τα όσα υποστήριξε κατηγορώντας την Ελλάδα ότι στηρίζει την τρομοκρατία, όταν έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και θέμα χωρικών υδάτων. Ο κ. Λοβέρδος μάλιστα αποκάλυψε ότι το επεισόδιο που προκάλεσε ο Ακαρ ήταν εμφανώς στημένο, ενώ χαρακτήρισε την στάση του απρεπή.

«Σε πολυμερή συνάντηση της κοινοβουλευτικής συνάντησης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, με απρέπεια και με διάθεση να προκαλέσει επεισόδιο ο τούρκος Υπουργός Άμυνας απευθύνθηκε σε ένα πολυμερές ακροατήριο μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, μετατρέποντάς το σε διμερές. Επιτέθηκε στην Ελλάδα με όλα τα επιχειρήματα που ακούμε το τελευταίο διάστημα και άρχισε να παίρνει απαντήσεις από εμάς που είμασταν εδώ με πρώτο τον κ. Λιβανό που είναι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο οποίος του απάντησε. Η απάντηση του Λιβανού «ερέθισε» τον Ακάρ που έγινε ακόμα πιο επιθετικός και αφού πήραν τον λόγο συνάδελφοι από άλλες χώρες μετά πήρε τον λόγο ο Μανούσος Βολουδάκης και έγινε ακριβώς το ίδιο», μας λέει ο κ. Λοβέρδος.

Και συνεχίζει: «Μετά την παρέμβαση του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διέκοψε την διαδικασία είπε ότι έχει ταξίδι και πρέπει να φύγει και καθώς διέκοψε την διαδικασία δεν πρόλαβα να κάνω την παρέμβασή μου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Λοβέρδος αποκαλύπτει ότι ο Ακάρ έμεινε στο ξενοδοχείο τουλάχιστον 1,5 ώρα ακόμα. «Δηλαδή», μας είπε, «ήρθε και με απρέπεια δημιούργησε και προκάλεσε επεισόδιο».

Για το αν και ο ίδιος, ο Ανδρέας Λοβέρδος απευθύνθηκε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ενώ αποχωρούσε από την αίθουσα μας είπε: «Εγώ όχι. Δεν το καταδέχομαι αυτό. Δεν είχα κάτι να του πω. Αυτά που είχα να του πω αφορούσαν την διεθνή δικαιοδοσία των δικαστηρίων. Ήθελα να του κάνω ερωτήσεις στο πνεύμα αυτών που έλεγε και δεν θα καταδεχόμουν αυτό ποτέ να το κάνω προφορικά και στο όρθιο. Δεν έλεγε την αλήθεια όταν είπε ότι έπρεπε να φύγει αμέσως αφού έμεινε στο ξενοδοχείο 1,5 ώρα άρα ψευδώς και προσχηματικά επικαλέστηκε το ταξίδι. Το έκανε επίτηδες».

Ερωτηθείς για το πώς αντέδρασαν βουλευτές από άλλες χώρες μπροστά σε αυτό το θέαμα ο κ. Λοβέρδος είπε ότι τα είχαν περίπου χάσει. «Κοιτούσαν με απορία γιατί αυτά δεν συνηθίζονται. Είναι και η φιλοξενούσα χώρα η Τουρκία αυτής της διοργάνωσης. Ήταν απαράδεκτο. Εγώ τόσα χρόνια είμαι μέλος στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και ποτέ δεν έχω ζήσει κάτι τέτοιο. Φυσικά οι Έλληνες δεν το έχουν κάνει και ποτέ υπουργός άλλης χώρας δεν έχει προκαλέσει τέτοιο επεισόδιο».

Η παρέμβαση – απάντηση του Έλληνα βουλευτή, Σπήλιου Λιβανού

Ο Σπήλιος Λιβανός, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ως χώρα του δυτικού κόσμου σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου, καταπολεμά την τρομοκρατία και επιθυμεί τον διάλογο.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις που δέχθηκε η ελληνική πλευρά από τον Τούρκο υπουργό, ο οποίος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του στα ζητήματα χωρικών υδάτων και αποστατιωτικοποίησης νησιών, επισημαίνεται επίσης.

Σε έντονο ύφος, ο Σπήλιος Λιβανός διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό η Τουρκία από τη μια να επικαλείται τη ΝΑΤΟΐκή Συμμαχία και από την άλλη το casus beli, ενώ ανέδειξε την αντίθεση η γείτονα χώρα να μιλάει για κυριαρχία κρατών, ενώ είναι εκείνη που έχει εισβάλει στην Κύπρο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Επίσης, γνωστοποιείται πως ο Έλληνας βουλευτής αναφέρθηκε, ακόμα, στις συνεχείς και εντεινόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο καθώς και στη συνεχώς πιο επιθετική αναθεωρητική ρητορική από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύσσωμη η ελληνική αντιπροσωπεία που αποτελείται ακόμα από τους βουλευτές Μανούσο Βολουδάκη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδο, αντέδρασε άμεσα στις προκλήσεις Ακάρ, υπογραμμίζεται καταληκτικά.

Απευθυνόμενος στον Χουλουσί Ακάρ όπως θα δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ο κ. Λιβανός είπε:

«Λέτε ότι σέβεστε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών και καταδικάζετε τον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά την ίδια ώρα, όχι εσείς και όχι σήμερα αλλά άλλοι Τούρκοι πολιτικοί αδιαλείπτως τις τελευταίες 15 με 20 μέρες και στο παρελθόν επίσης, αναφέρονται στην αναθεωρητική ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Θυμάστε ότι επί δεκαετίες είχατε εμάς συμμάχους, είμαστε όλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και τώρα casus belli εναντίον μας; Ποτέ στον κόσμο και στην ιστορία ένας σύμμαχος απειλεί έναν άλλο σύμμαχο με πόλεμο (casus belli) επί δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων, του εθνικού εναέριου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι αναντίστοιχο με αυτά που λέτε στην ομιλία σας και συμφωνούμε για σχέσεις καλής γειτονίας τότε νομίζω ότι πατάτε σε δυο βάρκες».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις