Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Επιμένει η ΝΔ: Βλέπει σενάριο «δεξιάς παρένθεσης» και μεθοδεύσεις ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεωρητική διαδικασία

Νέα Δημοκρατία

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση δικαίωσαν τη ΝΔ ως προς τους φόβους της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαψεύσεις, θα επιδιώξει να εργαλειοποιήσει την προεδρική εκλογή το 2020, ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές και να εφαρμόσει το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης». Τουλάχιστον αυτό λένε στην οδό Πειραιώς μετά τη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, παραπέμποντας σε στιγμές από το Δεκέμβριο του 2014, όταν η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και τις πρόωρες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015.

Με απλά λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η απόρριψη των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ (και της ΝΔ) για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, όταν δεν υπάρχει συναίνεση στη Βουλή για την εκλογή του (άρθρο 30), θα αξιοποιηθεί πολιτικά από την Κουμουνδούρου, ούτως ώστε στην επόμενη ψηφοφορία, το Μάρτιο, να επιβεβαιωθεί το… σενάριο Κατρούγκαλου. Ν’ απέχουν, δηλαδή, «ελεγχόμενα» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή να καταψηφίσουν τις αλλαγές στο άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, με τις προτεινόμενες αλλαγές στη χθεσινή διαδικασία να συγκεντρώνουν ευρεία πλειοψηφία άνω των 180 βουλευτών μετά το «ναι» της ΝΔ.
Εναλλακτικά, η απόρριψη του άρθρου 30 – όπως λένε στη ΝΔ – θα μπορούσε ν’ αποτελέσει άλλοθι για τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποσύρει την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 32, προφασιζόμενος πως από τη στιγμή που δεν πέρασε η εκλογή Προέδρου από το λαό, τότε δεν υπάρχει λόγος ν’ αποσυνδεθεί από την προεδρική εκλογή η διάλυση της Βουλής και η υποχρεωτική προσφυγή στις κάλπες.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός επιδίωξε να μεταφέρει το κέντρο βάρους της συζήτησης για το Σύνταγμα στο αν η ΝΔ θα στηρίξει το 2020 την επανεκλογή Παυλόπουλου – επιδιώκοντας κατ’ ουσίαν να διαψεύσει το σενάριο «δεξιάς παρένθεσης» και να δημιουργήσει με τη λογική του «διαίρει και βασίλευε» εσωκομματικά προβλήματα στη ΝΔ – διαβάζεται από το «γαλάζιο» επιτελείο ξεκάθαρα ως ένας αντιπερισπασμός εκ μέρους του κ. Τσίπρα και ως έμμεση επιβεβαίωση ότι οι σχεδιασμοί του κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Έτσι, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ ζητάει ευθέως από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με το άρθρο 32 και την ψηφοφορία του Μαρτίου, «απαντώντας» έτσι εμμέσως στο αντίστοιχο αίτημα Τσίπρα να δεσμευτεί προκαταβολικά η ΝΔ για την επανεκλογή Παυλόπουλου.
Έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει στην οδό Πειραιώς και για την απόρριψη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 16. Επισημαίνουν έτσι πως άλλη μία ευκαιρία για τα μη κρατικά πανεπιστήμια χάθηκε τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία, όταν θα μπορέσει ν’ ανοίξει και πάλι ζήτημα αναθεώρησης του εν λόγω άρθρου του Συντάγματος.
Μιλούν, μάλιστα, για συντηρητισμό της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, αδυναμία της χώρας να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, αλλά και τεράστια αδικία ως προς τους γονείς και τους φοιτητές που χάνουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στην Ελλάδα και παραμένουν έτσι υποχρεωμένοι να φεύγουν στο εξωτερικό.
Σ΄ αυτό το φόντο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στο Μόναχο, προκειμένου να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια. Στο πρόγραμμα των συναντήσεών του, ωστόσο, είναι καταγεγραμμένες συναντήσεις και με Γερμανούς επενδυτές, σε μια προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να στραφεί στην οικονομία και να τονίσει ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, την οποία μπορεί να εγγυηθεί – κατά τον ίδιο – μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις