Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Επιμένει ο Γαβρόγλου στην κατάργηση των Πανελλαδικών – Τι αναφέρει για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση
Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

”Παρελθόν” θα αποτελεί σύντομα το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών εξετάσεων, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου. Ο υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στην δημιουργία του ”Εθνικού Απολυτηρίου”, με το οποίο οι μαθητές θα εισέρχονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει στην εφημερίδα ”Αυγή”, στόχος είναι «η σχετική νομοθέτηση για την αρχιτεκτονική του νέου Λυκείου να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε οι μαθητές της Α’ Λυκείου φέτος να γνωρίζουν πώς θα μπουν στα πανεπιστήμια σε τρία χρόνια”

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις μερίδας της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, ανέφερε πως του προκαλούν ”θλίψη” οι ανακοινώσεις ορισμένων κομμάτων, αλλά και του κ. Μητσοτάκη, που ”επαναλαμβάνουν με τόσο μονότονο τρόπο και χωρίς κανένα επιχείρημα το αίτημα για απόσυρση του σχεδίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση”, ενώ προσέθεσε πως οι όποιες αντιδράσεις υπήρχαν στους πανεπιστημιακούς κύκλους, πλέον έχουν καμφθεί.

Αυτοί που ωστόσο δεν φαίνεται να συγκλίνουν για τις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο είναι οι θεσμοί, οι οποίοι συνεχίζουν να εκφράζουν διαφωνίες.

 

Πάντως κύκλοι του Υπουργείου εκφράζουν την ανησυχία τους, όπως αναφέρει η Αυγή, για την καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς όπως σημειώνουν θα πρέπει να ψηφιστεί πριν από την νέα Ακαδημαϊκή χρονιά, ώστε αμέσως μετά να πάρουν σειρά οι αλλαγές στο Λύκειο.

Οι μεταρρυθμίσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Σχετικά πάντως με τις μεταρρυθμίσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο κ. Γαβρόγλου σημειώνει πως η επανίδρυση των πρυτανικών σχημάτων και η εκλογή τους με μονοσταυρία, θα επιφέρει μια πιο πλουραλιστική εκπροσώπηση του εκπαιδευτικού συστήματος και αποκομματικοποίηση της διαδικασίας, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι αρμοδιότητες των κοσμητόρων.

Όσον αφορά την επαναφορά του ασύλου και την παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια, επέρριψε ευθύνες στις διοικήσεις των ιδρυμάτων, οι οποίες όπως είπε δεν έχουν κάνει ότι μπορούν για να λύσουν το πρόβλημα, αλλά μεταθέτουν τα πάντα στο υπουργείο και στην Πολιτεία.

Επεσήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο προβλέπει Κέντρα επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης σε κάθε σχολή

Οι αλλαγές στα μεταπτυχιακά

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στις επικείμενες αλλαγές στα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός κατευθύνσεων, τα δυσανάλογα προγράμματα κάθε σχολής σε σχέση με το προσωπικό της, οι λανθασμένοι προϋπολογισμοί, τα ακριβά δίδακτρα σε ορισμένα τμήματα και το προκλητικά μεγάλο ποσό που προορίζεται για αμοιβές.

Τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση κάθε προπτυχιακού ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε