Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Όλο το πρόγραμμα

Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Όλο το πρόγραμμα

Στην πόλη των αγαλμάτων, στα Σκόπια θα βρεθεί το πρωί της Τρίτης (02/04/2019), ο Αλεξης Τσίπρας πραγματοποιώντας, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τον Ζόραν Ζάεφ όπου θα έχουν συνομιλίες για περισσότερο από μία ώρα.

Στη 1 το μεσημέρι οι δυο πρωθυπουργοί θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα απαντήσουν σε τέσσερις ερωτήσεις (δυο από κάθε πλευρά). Νωρίς το απόγευμα θα φτάσουν εδώ οι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θα συνοδεύουν τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την πρώτη του επίσκεψη στην Βόρεια Μακεδονία μετά την συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσα στις δυο πλευρές αναμένεται να υπογραφούν τουλάχιστον έξι συμφωνίες που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών ενώ θα υπάρξουν και μνημόνια συνεργασίας οικονομικού ενδιαφέροντος.
Τα Σκόπια είναι σίγουρα η πρώτη πρωτεύουσα σε όλο τον κόσμο με τόσα πολλά αγάλματα. Σε κάθε γωνία, σε κάθε δρόμο σε κάθε πλατεία υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε αγάλματα διαφόρων εποχών. Σύγχρονα μαζί με μεσαιωνικά, μοντέρνα και φυσικά της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα μαζί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Η πρώτη εικόνα πάντως που αποκομίζει ένας ταξιδιώτης από την Βόρεια Μακεδονία είναι η εικόνα μιας χώρας που φτιάχνεται από την αρχή. Από το αεροδρόμιο έως την κεντρική πλατεία των Σκοπίων που ακόμα δεσπόζει το τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου υπάρχουν δεκάδες εργοτάξια καθώς η πόλη ανοικοδομείται και εκτός αυτού φτιάχνονται πολλές πολυκατοικίες και εμπορικά κέντρα.
Στην κεντρική πλατεία υπάρχουν πολλά  καφέ και καταστήματα γνωστών ευρωπαϊκών αλυσίδων, ενώ σε κομβικά σημεία βρίσκονται μεγάλες και γνωστές ξενοδοχειακές μονάδες. Τα Σκόπια εμφανίζονται έτοιμα να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ανάπτυξη και η διείσδυση τον μεγάλων ξένων εταιρειών είναι εμφανής.
Ένα τω μεταξύ η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της επιτέθηκε στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα συνθήματα που ακούστηκαν χθες στην Βέροια όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν στον Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες θέλουν κάποιους από τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν προδότη τον πρωθυπουργό.
 «Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.  Και συνέχισε: «Ο κ. Μητσοτάκης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα αγκάλιασε αυτού του τύπου τις ακροδεξιές πρακτικές. Για πολύ μεγάλο διάστημα τις κάλυψε. Για πολύ μεγάλο διάστημα τις υιοθέτησε ακόμα και ως τρόπο πολιτικής αντίδρασης ακόμη και για την ίδια τη ΝΔ. Όμως, ξέρετε, η ακροδεξιά έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Όσο και αν την αγκαλιάσεις, όσο και αν την προστατεύσεις, όσο και αν τη χαϊδέψεις στο τέλος γυρίζει εναντίον σου. Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε ένα πολιτικό χαρτί εδώ και περίπου ένα χρόνο, το οποίο αποσκοπούσε στο, αν θέλετε, να αξιοποιήσει πολιτικά τις αντιρρήσεις ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως κάπου έχασε το μέτρο, έχασε τον έλεγχο και τελικά οδηγήθηκε στην πλήρη και ανεπιφύλακτη υιοθεσία της ακροδεξιάς. Και στο τέλος η ακροδεξιά γύρισε εναντίον του», είπε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις