Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

LIVE η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

LIVE η επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία

Kοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα – Ερντογάν μετά την… μαραθώνια συνάντηση.
Αμέσως μετά μεγαλοπρεπές δείπνο – Προσκεκλημένος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Με γκρίζα ατμόσφαιρα και σε κλίμα δυσπιστίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπει στο Λευκό Παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πατά σε τουρκικό έδαφος την ημέρα που η Άγκυρα αποφάσισε να επικηρύξει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, παίζοντας παιχνίδια σκληρής διπλωματίας, όπως πάντα. Στη σημερινή συνάντηση του με τον πρόεδρο Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που αύριο θα επισκεφθεί επισήμως τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θα ξεναγηθεί και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, νωρίτερα θα ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία στο liveblogging του newsit.gr

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη 

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Τι περιμένει η Ελλάδα

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

– Να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μία σειρά ζητήματα

– Να καταστούν σαφείς οι θέσεις εκατέρωθεν και να αποφευχθούν παρανοήσεις,

– Να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

– Να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις