Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής: Ιδού πώς μπορεί να διευρυνθεί το κατηγορητήριο για Παπαγγελόπουλο

Δημητρίου - Προανακριτική - Παπαγγελόπουλος

Μόνον με έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής μπορεί η Προανακριτική να διευρύνει το κατηγορητήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο του κοινοβουλίου.

Mε νέα πρόταση που θα υπογράφουν 30 βουλευτές και θα κατατεθεί για λήψη απόφασης από την Ολομέλεια δύναται να γίνει η διεύρυνση του κατηγορητηρίου της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τυχόν νέα αδικήματα τα οποία έχουν προκύψει από τις εργασίες της Επιτροπής.

Αυτή είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου μετά το ερώτημα που απέστειλε η Προανακριτική Επιτροπή στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και ζητούσε διευκρινήσεις για το ποιες είναι οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να μην διακυβευτεί η εγκυρότητα των εργασιών της Επιτροπής

Η επιστημονική επιτροπή του Κοινοβουλίου επισημαίνει ότι για να προστεθούν νέα ποινικά αδικήματα στο κατηγορητήριο για τον ελεγχόμενο τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης θα πρέπει η Επιτροπή να λάβει νέα συμπληρωματική έγκριση από την Ολομέλεια με νέα αίτηση και εκκίνηση όλης της σχετικής διαδικασίας.

Εάν η πρόταση εγκριθεί, τότε η Προανακριτική θα έχει αρμοδιότητα να ελέγξει και να παραπέμψει τον κ. Παπαγγελόπουλο, όχι μόνο για τα τέσσερα αρχικά αδικήματα (Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία), αλλά και για νέα που έχουν προκύψει από τις έρευνες.

Η Επιστημονική επιτροπή όμως προχωράει ένα βήμα περαιτέρω και σε σχέση με τα μη πολιτικά πρόσωπα για τα οποία τυχόν προκύπτουν στοιχεία κατηγορίας και επισημαίνει πως η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να παραπέμψει σε Ειδικό Δικαστήριο και πιθανά μη πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις συμμετοχής-συνέργειας, κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα στην τελική έκβαση των εργασιών της Επιτροπής.

Δείτε την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις