Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Επιστολή Δένδια στον Γάλλο ΥΠΕΞ για τα Βαρώσια – Στηρίζουν Κύπρο Γαλλία και Ισραήλ

Δένδιας

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία, η οποία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας τον τρέχοντα μήνα, προτίθεται να θέσει ζήτημα στον ΟΗΕ για την προκλητική απόφαση της Τουρκίας σχετικά με τα Βαρώσια. Επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ίβ Λε Ντριάν έστειλε ο Νίκος Δένδιας.

Τόσο η Γαλλία όσο και το Ισραήλ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην Κύπρο μετά τις ανακοινώσεις Ερντογάν για τα σχέδια της Τουρκίας στα Βαρώσια, κατά παράβαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ως προς το θέμα αυτό και καλεί να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ», τόνισε ο Ζαν Ίβ Λε Ντριάν.

Η επιστολή Δένδια στον λε Ντριάν

Στην επιστολή του στον Γάλλο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών Αρχών αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επισημαίνει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του, υπό διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, αποτελεί προτεραιότητα, η οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων για άλλες πτυχές του Κυπριακού.

Υπενθυμίζει ότι- τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία- η Τουρκία κινείται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εμπεδώσει την παράνομη κατοχή του εδάφους. Η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική οπισθοδρόμηση, απέναντι στην οποία απαιτείται μία στιβαρή απάντηση της διεθνούς κοινότητας.

Click4more «Ράπισμα» Μπλίνκεν στον Ερντογάν για τα Βαρώσια: Απαράδεκτη απόφαση – Στον ΟΗΕ το θέμα

Ακόμη, ο Νίκος Δένδιας τονίζει ότι αυτή η κίνηση δημιουργεί έντονη απογοήτευση στους Ελληνοκυπρίους, αλλά και αποθαρρύνει και τους πολλούς Τουρκοκυπρίους που αντιτίθενται στις τουρκικές ενέργειες.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτή η παράνομη ενέργεια υπονομεύει περαιτέρω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον γγ του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ καταλήγει ότι οι τουρκικές ενέργειες είναι αποσταθεροποιητικές και αποτελούν μία ευθεία απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει άμεσα αυτήν την ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

Στήριξη και από το Ισραήλ

Ττο Ισραήλ «παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», όπως έγραψε στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ.

Παράλληλα, τονίζει πως το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο και επεσήμανε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ επανέλαβε αυτήν τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις