Κυριακή, 26 Μαΐ
22oC Αθήνα

Επίθεση Μουζάλα στη ΝΔ για το προσφυγικό στα νησιά

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Με μια ακόμα επίθεση στη ΝΔ και στους τοπικούς φορείς των νησιών, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θέλησε από το βήμα της Βουλής να εκφύγει των ευθυνών του στην διαχείριση του προβλήματος.

Στα δε ερωτήματα για τη οικονομικό έλεγχο των χρημάτων που έχουν πάρει οι ΜΚΟ παρέπεμψε στον οργανισμό DDGECO της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε πως μετά το Πάσχα θα είναι έτοιμο τελικά το μητρώο των ΜΚΟ και δεν θα μπορεί να λειτουργεί καμία οργάνωση που δεν θα είναι πιστοποιημένη.

Με φόντο την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη Λέσβο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου για την οικονομική διαχείριση των κονδυλίων, θέλησε να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καταλόγισε ευθύνες για την κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στους ξενοδόχους, τα επιμελητήρια και τη ΝΔ… Ξέρετε, είπε, αυτό που έγινε είναι ότι υποχώρησαν οι ξενοδόχοι (που δεν ενοικίαζαν τα δωμάτια τους) και τα επιμελητήρια… και καλά έκαναν… αλλά αυτοί ξέρετε ότι οι περισσότεροι είναι από άλλο κόμμα… και μετέτρεψε την επίθεσή του σε ευθείας, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «χαίρομαι που ακούω ότι η θέση της ΝΔ είναι να πάνε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία…. Χαίρομαι που λέτε πως συμφωνείτε να φτιαχτούν κλειστοί χώροι φιλοξενίας στα νησιά….»
Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τις έντονες διακοπές του ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, που όμως με βάση τον ΚτΒ δεν μπορούσε να λάβει το λόγο καθώς δεν έχει δικαίωμα δευτερολογίας.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ για την οικονομική διαχείριση των χρημάτων για τους μετανάστες και πρόσφυγες, είπε πως υπάρχει πλήρη διαφάνεια. Διαχώρισε τα κονδύλια που έχει πάρει και διαχειρίζεται η κυβέρνηση από την ΕΕ και αυτά που δίνονται στις ΜΚΟ.
Επανέλαβε, ότι η κυβέρνηση ήθελε τα χρήματα να δοθούν στην ΕΕ στο ελληνικό κράτος, η θέση της ΕΕ ήταν να πάνε στο φορέα της ΕΕ την DDGECO και μέσω αυτής στις ΜΚΟ. Είναι είπε λάθος να αθροίζονται τα δύο αυτά κονδύλια, όπως κάνει η αντιπολίτευση για να δημιουργεί εντυπώσεις.
Ο υπουργός, σημείωσε, ότι ο ευρωπαϊκός αυτός φορέας είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των ΜΚΟ και εάν θέλετε – προέτρεψε το βουλευτή της ΝΔ- μα πάτε στην DDGECO και να ζήτησε από αυτούς τα στοιχεία. Μάλστα είπε πως επειδή αυτός ο ευρωπαϊκός οργανισμός δεν είχε εμπειρία από χώρες της Ευρώπης καθώς μέχρι τώρα δραστηριοποιείτο στην Αφρική,εμείς ζητήσαμε να υπάρχει πλήρη διαφάνεια.

Ο κ. Γιάννης Μουζάλας, επίσης, επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν είχαν φτιάξει το μητρώο των ΜΚΟ κάτι που είπε ότι φτιάξαμε εμείς την ώρα που δεχόμαστε το μεταναστευτικό κύμα. Και εκτίμησε ότι θα είναι πλήρες έτοιμο μετά το Πάσχα όπου καμία ΜΚΟ δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται εάν δεν είναι πιστοποιημένη και εγγεγραμμένη σε αυτό το μητρώο.

Στην παρατήρηση του προεδρεύοντα Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη στο «να μην παίρνετε όρκο για τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένες ΜΚΟ καθώς και μια μεγάλη ΜΚΟ για την οποία σας είχα καταθέσει και ερώτηση τώρα είναι κατηγορούμενη στην Δικαιοσύνη…» ο κ. Γιάννης Μουζάλας είπε «εγώ δεν εγγυούμαι για τίποτα που δεν μπορώ να ελέγξω…»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε