Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

“Επίθεση” του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών κατά Γρηγοράκου για τις δηλώσεις κατά Κουρουμπλή [audio]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Την έντονη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών για τις δηλώσεις του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κυρίου Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο οποίος στηλίτευσε το ότι ο Κουρουμπλής πήγε να δει την κατάσταση στον Σαρωνικό ενώ είναι τυφλός.

Ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει τις δηλώσεις αυτές ρατσιστικές και τονίζει πως οποιαδήποτε σύνδεση της αναπηρίας με την άσκηση πολιτικών καθηκόντων συνιστά επιστροφή σε κοινωνικά στερεότυπα για την κατάργηση των οποίων έχουν δοθεί αγώνες.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

“Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, ο πρώτος Φορέας αυτοοργάνωσης ελλήνων τυφλών στη χώρα μας, με μια διαδρομή 80 χρόνων ιστορικών κοινωνικών αγώνων, αισθάνεται την υποχρέωση να αντιδράσει και να διαμαρτυρηθεί άμεσα για τις ρατσιστικές αναφορές του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.), Λεωνίδα Γρηγοράκου των τελευταίων ημερών σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης, που αποδίδει άδικα οποιεσδήποτε αστοχίες ή αδυναμίες του κυβερνητικού έργου ως αποτέλεσμα της αναπηρίας του γνωστού υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οποιαδήποτε σύνδεση της αναπηρίας με την άσκηση πολιτικών καθηκόντων αποτελεί, κοινωνικά και πολιτικά, σαφή επιστροφή σε προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα, για την κατάργηση των οποίων έχουν δοθεί αγώνες σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, και δικαιολογημένα σήμερα η ανάγκη και η απαίτηση είναι να καταδικάζεται κάθε ηθελημένη ή αθέλητη επανάληψή τους.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και γενικότερα το αναπηρικό κίνημα πιστεύουμε ότι έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση και καθιέρωση ενός πολιτικού πολιτισμού, καθώς και στην κατάκτηση κοινωνικής χειραφέτησης και άρσης όλων των εμποδίων για μια ισότιμη διαβίωση. Γι αυτό απαιτούμε από το ΚΙΝ.ΑΛ. να λάβει σαφή θέση απέναντι σ’ αυτή την ρατσιστική ρητορική, όπως επίσης από τον γνωστό βουλευτή Λ. Γρηγοράκο να προβεί σε ανάκληση των ρατσιστικών δηλώσεών του”

ΣΥΡΙΖΑ: Οι δηλώσεις αυτές ξεπερνούν κάθε όριο χυδαιότητας

Σχετική ανανοίκωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «οι νέες δηλώσεις του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λ. Γρηγοράκου για τον υπουργό Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή ξεπερνούν κάθε όριο χυδαιότητας» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «προσβάλλουν τους ανθρώπους με αναπηρία που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα μέσα στην κοινωνία».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ο βουλευτής της ΔΗΣΥ μετά τις δηλώσεις του στον Σκάι στις 19/08 επανέλαβε την ίδια ρατσιστική φρασεολογία χτες στον Real FM, συνδέοντας την “αριστεία” (!) με το γεγονός ότι ο υπουργός είναι τυφλός και δεν μπορούσε εξαιτίας αυτού του γεγονότος να ασκήσει τα καθήκοντά του στο ατύχημα στον Σαρωνικό.

Οι επικίνδυνες δηλώσεις του κ. Γρηγοράκου προσβάλλουν τους ανθρώπους με αναπηρία που δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα μέσα στην κοινωνία και δεν ανέχονται από κανέναν να τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Προσβάλλουν το σύνολο των δημοκρατικών, φιλελεύθερων και προοδευτικών πολιτών και όλους όσοι αγωνίζονται για μια κοινωνία ισότητας και δικαιωμάτων».

Επίσης, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κ. Γεννηματά που δεν έχει ακόμα καταδικάσει τις δηλώσεις αυτές, παρά και τη χτεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών. Περιμένουμε να το πράξει άμεσα».

Ακούστε εδώ την δήλωση

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις