Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Επίθεση υπουργείου Οικονομίας στους εργολήπτες για το ΕΣΠΑ

Επίθεση υπουργείου Οικονομίας στους εργολήπτες για το ΕΣΠΑ

Επίθεση στο συνδικαλιστικό φορέα των εργοληπτών (ΣΑΤΕ) εξαπολύει το υπουργείο Οικονομίας ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΑΤΕ με την οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και να συρρικνωθούν τα κονδύλια της περιόδου 2014-2020.

Απαντώντας το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι ¨Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση του ΣΑΤΕ σχετικά με τον υποτιθέμενο «κίνδυνο να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-13 και να συρρικνωθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-20». Είναι τουλάχιστον άστοχο ο φορέας των εργοληπτών να προσποιείται πως δεν γνωρίζει ότι στα προγράμματα της περιόδου 2007-13 υπήρξε υπερδέσμευση πόρων 6 δισ. ευρώ, με έργα να εντάσσονται ακόμα και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο ΣΑΤΕ γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι ο κακός προγραμματισμός της προηγούμενης περιόδου ΕΣΠΑ άφησε εκκρεμότητες που ανέβασαν τον κίνδυνο απώλειας πόρων ή ακόμα χειρότερα επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο, ήδη από την αρχή του έτους, αναλάβαμε να δώσουμε λύση στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων, για τα οποία η κυβέρνηση δεν φέρει καμιά ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό έργα που ικανοποιούν τις θεματικές προτεραιότητες της νέας προγραμματική περιόδου μεταφέρθηκαν σε αυτή, είτε εν μέρει (phasing projects – 3,2 δισ. ευρώ) είτε στο σύνολο (1,5 δισ. ευρώ). Παράλληλα, απεντάχθηκαν έργα χωρίς συμβατικές υποχρεώσεις ή μεγάλη οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα ολοκλήρωσης. Τέλος κάποια έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους.

Τέλος το υπουργείο Οικονομίας καταλογίζει στο ΣΑΤΕ αντιπολιτευτική πρόθεση λέγοντας πως“είναι θλιβερό ο ΣΑΤΕ να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα, υιοθετώντας έναν στείρο αντιπολιτευτικό ρόλο” .
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε