Παρασκευή, 10 Μαΐ
17oC Αθήνα

Επιτροπή αλά… Κωνσταντοπούλου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών συστήνει Βούτσης

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Mε την αμφιλεγόμενη κοινοβουλευτικά «μανιέρα» που εφηύρε πρώτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να εξασφαλίσει την, αρεστή προς αυτήν, σύνθεση της Επιτροπής της Αλήθειας για το Χρέος, καταφεύγει τώρα και ο νυν πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την διερεύνηση των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, στην συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (10.12.2015) στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που του παρέχονται από τον Κανονισμό της Βουλής στον πρόεδρο της Βουλής, θα καταρτίσει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση όλων των ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουν γίνει στο τραπεζικό σύστημα μέχρι σήμερα.

Η προαναγγελία αυτή του προέδρου της Βουλής για σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όχι μόνο έρχεται να εμβολίσει τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν δηλώσει ότι είναι «ανοικτά» στη επανίδρυση της εξεταστικής για τα Μνημόνια και την εξέταση όλων των πτυχών τους – όπως και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων που έχουν γίνει στον τραπεζικό σύστημα- , αλλά και τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα της Επιτροπής.

Καθώς, οι «τεχνικές» αυτές επιτροπές, που μπορεί να συστήνει ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής, τα μέλη τους ορίζονται από τον ίδιο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ούτε υποχρεωτική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ούτε και από κοινού συναπόφαση για τα μέλη της. Κάτι που από την εκκίνηση… παρέχει «σκιές» και «αμφισβητήσεις» για το όποιο παραγόμενο έκθεση ή πόρισμα εκδίδει.

Σε αντίθεση, με αυτή την υψηλού «κινδύνου» Επιτροπή σε ό,τι αφορά την υποκειμενικότητα της, κοινοβουλευτικοί κύκλοι ανέφεραν πως θα μπορούσε να προτείνει και να συσταθεί είτε μια αυτόνομη ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, είτε μια κοινοβουλευτική υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικών με την συμμετοχή και ειδικών επιστημόνων και τεχνοκρατών που θα είναι μέλη της.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε