Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υπέρ του ενιαίου κατώτατου μισθού

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Επτά υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τάσσονται υπέρ της δημιουργίας ενός κατώτερου μισθού στην Ευρωπαϊκή Ένωση με άρθρο που συνυπογράφουν στο φύλλο της εφημερίδας Corriere della Sera, στο οποίο επιχειρηματολογούν υπέρ μιας Ευρώπης «πιο κοινωνικής, πιο δίκαιης» και «πιο πολύ βασισμένης στις αξίες».

“Ο κόσμος μας αλλάζει σημαντικά. Ο εθνικισμός εξαπλώνεται. Λαϊκιστικές εντάσεις αναφαίνονται ξανά”, σημειώνουν στο άρθρο αυτό οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επτά χωρών μελών της ΕΕ –της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Τσεχίας– που θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στο Λονδίνο.

“Έπειτα από χρόνια οικονομικής στασιμότητας, πρέπει πριν απ’ όλα να αναζωογονήσουμε με βιώσιμο και διαρκή τρόπο σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό και το κοινωνικό επίπεδο”, συνεχίζουν οι υπουργοί. “Θέλουμε έναν κατώτερο μισθό σε όλα τα κράτη μέλη (της ΕΕ), με σεβασμό στις εθνικές πρακτικές και στον ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε κάθε χώρα”, υπογραμμίζουν.

Ζητούν γενικότερα “σθεναρά μέτρα (…) εναντίον της ανεργίας των νέων, των μισθολογικών ανισοτήτων και εναντίον των αποκλίσεων στο βιοτικό επίπεδο και στην κοινωνική προστασία”. “Είναι καιρός να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωσή μας μια κοινωνική ένωση, με ενισχυμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, μια αληθινή ισότητα γυναικών ανδρών, ασφαλείας θέσεις εργασίας και εγγυημένα εισοδήματα”, συμπληρώνουν οι επτά ευρωπαίοι υπουργοί.

“Για όλους αυτούς τους λόγους, θέλουμε να ενσωματωθεί ένας ισχυρός κοινωνικός πυλώνας της ΕΕ στη διακήρυξη της Ρώμης και έχουμε αρχίσει την προετοιμασία για μια μεγάλη κοινωνική σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Νοέμβριο στη Σουηδία.” Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στη Ρώμη την 25η Μαρτίου για να εορτάσουν την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης του 1957, με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και άρχισε η οικοδόμηση της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε