Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Ερντογάν: Η κουμπαριά με τον Κώστα Καραμανλή και η ιδιαίτερη σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη

Ερντογάν: Η κουμπαριά με τον Κώστα Καραμανλή και η ιδιαίτερη σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τον Ιούλιο του 2004, δύο μήνες μετά την πρώτη τους συνάντηση στην Αθήνα, ο -τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας- Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… κουμπάριασε με τον Κώστα Καραμανλή

Εκτός του Κώστα Καραμανλή, μάρτυρες στον πολιτικό γάμο της κόρης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εσρά, ήταν ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Αντριάν Ναστάζ, και ο ηγέτης του Πακιστάν, στρατηγός Μουσάραφ. Η τελετή έγινε στο συνεδριακό “Λουτφί Κιρντάρ”, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, παρουσία 7.500 καλεσμένων.

Ο ευτυχής πατέρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε το γεγονός ως “συνάντηση πολιτισμών”, ενώ ο Κώστας Καραμανλής, που έγινε δεκτός στον γάμο υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής, είχε δηλώσει: “Πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο”.

Η ιδιαίτερη σχέση του Ερντογάν με τη Ντόρα Μπακογιάννη

Ιδιαίτερη είναι η σχέση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια έχει δηλώσει ότι “ο Κώστας Μπακογιάννης αποφοίτησε από το Χάρβαρντ μαζί με τον Μπιλάλ Ερντογάν. Όταν ήταν η αποφοίτησή τους, ήταν εκεί δύο μεγάλες οικογένειες οι οποίες χαιρόντουσαν για τα παιδιά τους. Η μία οικογένεια ήμασταν εμείς και η άλλη οικογένεια ήταν ο Ερντογάν. Από τότε δηλαδή γνωρίζονται οι δύο”.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις 30 Μαΐου 2017, ο πρόεδρος της Τουρκίας, τηλεφώνησε στη Ντόρα Μπακογιάννη για να της εκφράσει τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του πατέρα της και πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας Έλληνας πολιτικός που εργάστηκε αληθινά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη, ήταν ρεαλιστής και μεγάλος ευρωπαϊστής.

Έναν χρόνο αργότερα, ο ίδιος ο Ερντογάν την προσκάλεσε στην ορκωμοσία του, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2018.

Τον Μάρτιο του 2022 και μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ, έστειλε στην Ντόρα Μπακογιάννη δώρο το βιβλίο της και εκείνη ανταπέδωσε με το βιβλίο της Μαρίκας Μητσοτάκη. 

Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις