Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Eurogroup: Νόμος του κράτους θα γίνει ο αυτόματος κόφτης – Σε τρεις φάσεις η λύση για το χρέος – Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

– Το Μαξίμου δηλώνει πως έρχεται τις επόμενες ημέρες συμφωνία χωρίς έκτακτα μέτρα
– Στις 24 Μαΐου είναι το νέο τακτικό Eurogroup όπου αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και εντολή για εκταμίευση της δόσης
– Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποκάλυψε πως κάθε Απρίλιο θα ελέγχεται εάν η κυβέρνηση πιάνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος
– Την Πέμπτη πιθανότατα η νέα συνεδρίαση του Euroworking Group
– Απομένει πλέον το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των αποκρατικοποιήσεων για να κλείσει και επίσημα η αξιολόγηση
– Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως τα προληπτικά έκτακτα μέτρα αφορούν στις περικοπές εσόδων

Τις επόμενες κρίσιμες δύο εβδομάδες θα κριθούν όλα για την ελληνική οικονομία και παρά την αισιοδοξία που υπάρχει μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup φαίνεται πως υπάρχουν πολλά ακόμα να καθοριστούν μέχρι τις 24 Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί το τακτικό Eurogroup.

Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει νομοθετήσει τον έκτακτο προληπτικό μηχανισμό για λήψη έκτακτων μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν αναγκάζεται να νομοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα, οπότε και η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα είχε τρομερό πρόβλημα γιατί κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε ούτε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί από την ελληνική Βουλή πριν τις 24 Μαΐου. Αυτός ο μηχανισμός θα μπαίνει σε λειτουργία μόλις προκύπτει μη επίτευξη των στόχων. Ουσιαστικά κάθε Απρίλιο με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το πλεόνασμα θα γνωρίζουν όλες οι πλευρές εάν έχει επιτευχθεί ο στόχος κι αν δεν τότε αυτομάτως θα λαμβάνονται μέτρα περιστολής δαπανών στο Δημόσιο, ώστε να ισοσκελίζεται το πλεόνασμα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Τα μόνα σημεία που απομένουν να συζητηθούν μέχρι το επόμενο Eurogroup είναι τα κόκκινα δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έκανε γνωστό και ο επικεφαλής της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μάλιστα χαιρέτισε και την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου που ήταν προαπαιτούμενα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως ο μηχανισμός έκτακτων μέτρων θα μπαίνει αυτόματα σε ισχύ όταν αυτό απαιτείται και θα μέτρα θα περιλαμβάνουν εκτός από περικοπές δαπανών, αλλά και παρεμβάσεις στο ζήτημα των εσόδων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε επίσης ότι σήμερα έγινε ένα πρώτος γύρος συζητήσεων για το ελληνικό χρέος και για το είδος των μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Ξεκαθάρισε στο ζήτημα του χρέους πως δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα, αλλά επεσήμανε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχει και ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Αναφορικά με το χρέος υπήρξαν τρεις προσεγγίσεις χρονικού χαρακτήρα. Η πρώτη αφορά το βραχυπρόθεσμο επίπεδο όπου θα εξεταστούν μέτρα για να βελτιστοποιηθεί το χρέος, το μεσοπρόθεσμο επίπεδο όπου το Eurogroup θα εξετάσει μέτρα, όπως η μείωση επιτοκίων, η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και το τρίτο επίπεδο που αφορά την εξέταση άλλων μέτρων στην πάροδο των δεκαετιών, ώστε το ελληνικό χρέος να είναι πάντα βιώσμο. 

 Από την πλευρά του ο Επίτροπος ΟΙκονομικών, Πιερ Μοσκοβισί έκανε επίσης λόγο για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας και εκείνος πως το Eurogroup έκανε μία πρώτη συζήτηση για τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.  

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε