Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Eurogroup… ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε! Παρών (αυτή τη φορά) ο Τόμσεν

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Μπορεί στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Πολ Τόμσεν να μην ήταν παρών, αλλά στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα (14.01.2016), ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ θα είναι εκεί. Αλλά η συζήτηση αναμένεται να σπάσει… ρεκόρ συντομίας.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα αλλά η συζήτηση θα είναι σύντομη γιατί δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση. Θα γίνει μια πρώτη κουβέντα πάνω στην ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη». Δηλαδή, «σιγά μην καταφέρετε όσα προβλέπει το νομοσχέδιο».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά».

Επιπλέον, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν σύντομα στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όλα αυτά παρουσία του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο οποιος συμμετάσχει στο Eurogroup στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4. Ως εκ τούτου, οι 19 της Ευρωζώνης αναμένεται να τοποθετούν σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με παράγοντα της Ευρωζώνης, το ΔΝΤ θα είναι σε θέση να αποφασίσει περαιτέρω εκταμιεύσεις, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ όλων των θεσμών. Τότε, θα είναι δυνατή και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τα μέτρα ρύθμισής του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε