Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Eurogroup: Σαπέν – Η διαγραφή χρέους δεν είναι ταμπού!

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ζήτημα εμπιστοσύνης εκτός από τον Βόφλγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν προσερχόμενος στο Eurogroup. Μόνο που έσπευσε να διευκρινίσει πως η αιχμή δεν αφορά μόνο τη σημερινή κυβέρνηση.

Ο Γάλλος υπουργός μίλησε για τον ενωτικό ρόλο της Γαλλίας, για την ανάγκη που έχουν όλοι για ένα θετικό αποτέλεσμα και για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και για εκείνη που είχε πριν από το Eurogroup με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκελίδη Τσακαλώτο, ο οποίος του δεσμεύτηκε για ψήφιση μεταρρυθμίσεων εντός της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι «ταμπού» και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Ο κ.Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με «πολιτική αποφασιστικότητα» και «κουράγιο» ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πως και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη, ανέφερε, δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης. Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε