weather-icon °C AΘΗΝΑ

“Έβλεπα δυο μαύρα μάτια να με κοιτάζουν” – Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξανά με την Μαρίκα του

“Έβλεπα δυο μαύρα μάτια να με κοιτάζουν” – Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ξανά με την Μαρίκα του
Φωτογραφίες από Eurokinissi

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Τετάρτη, 31.05.2017, ένα δίχως αμφιβολία ιστορικό πρόσωπο. Τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος με την -επί δεκαετίες- πολιτική του παρουσία άφησε το στίγμα του και μια “βαριά” κληρονομιά στην “γαλάζια” παράταξη. “Φεύγοντας”, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αφήνει αυτή την κληρονομιά στα χέρια του γιου του, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ένα σενάριο που για τον επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δε θα μπορούσε να μοιάζει κάτι άλλο πέρα από ιδανικό…

Αποχαιρετισμός μετά τιμών

Η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 99 ετών, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 07:00 έως τις 13:30 την Τετάρτη στη Μητρόπολη, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 15:00 το μεσημέρι.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Etv

Δίπλα στη Μαρίκα

Κωνσταντίνος και Μαρίκα Μητσοτάκη

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, η ταφή του πρώην πρωθυπουργού θα γίνει στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, στο Ακρωτήρι Χανίων την Πέμπτη, 01.06.2017.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ταφεί δίπλα στην αγαπημένη σύζυγό του, Μαρίκα, που έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 2012. Ο ίδιος ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρονταν σχεδόν με κάθε ευκαιρία με ιδιαίτερα “ζεστό” τρόπο στην σύντροφο της ζωής του.

Μια αναφορά, όμως, που είχε κάνει στις 02.01.1995 στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1 ήταν η πιο χαρακτηριστική.

Είχε πει τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης για την Μαρίκα, η οποία ήταν στο στούντιο μαζί του: “Την εποχή εκείνη στη Βουλή πήγαινε πολύς κόσμος. Και κοπέλες και νέες κοπέλες και ωραίες κοπέλες να ‘ρχονται και να κάθονται στα θεωρεία της Βουλής. Και πράγματι εγώ έβλεπα δυο μαύρα μάτια να με κοιτάζουν από τα θεωρεία πολλές φορές. Αργότερα κατάλαβα… Δε θα παντρευόμουν ίσως πολύ εύκολα, αν δεν έβρισκα τη Μαρίκα, η οποία μ’ άρεσε πολύ, την αγάπησα πολύ“.

“Η Ελλάδα πενθεί τον τελευταίο μεγάλο” – Αποχαιρετισμός στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη [pics]

Η Μαρίκα Μητσοτάκη, την δεκαετία του '80, παρακολουθεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη από τα θεωρεία της Βουλής, μαζί με την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Ιστορικές φωτογραφίες

Παράλληλα, το “φως” της δημοσιότητας είδαν μερικές φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την δεκαετία του 1980 και είναι αναμφισβήτητα ιστορικές.

Δείτε τις

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Καραμανλή

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Γιώργο Ράλλη στη Βουλή

Μαζί με τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωστής Στεφανόπουλος

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Αμίλητη η Ντόρα Μπακογιάννη [pic, vid]

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 1984

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 1984

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τον Σεπτέμβριο του 1984 

Αρνήθηκε την κηδεία δημοσία δαπάνη η οικογένεια

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια Μητσοτάκη ζήτησε να μην εφαρμοσθεί η διάταξη για κηδεία δημοσία δαπάνη που «δύναται να προβλεφθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση δυνάμει του Ν.409/1976», όπως ανέφερε στην επιστολή της προς το υπουργείο Εσωτερικών και τον υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη.

Η ίδια απόφαση προέβλεπε ακόμη πως κατά την κηδεία του θα αποδοθούν οι τιμές που προσήκουν σε εν ενεργεία Πρωθυπουργό, αλλά και πως θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του.

Σημειώνεται επίσης πως η Νέα Δημοκρατία, με ανακοίνωσή της μετά τον θάνατο του επίτιμου Προέδρου της ΝΔ, ανέφερε πως “επιθυμία του ιδίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν, αντί στεφάνων, οι δωρεές εις μνήμην να δοθούν προκειμένου να γίνει δενδροφύτευση στα Λευκά Όρη, στις ακόλουθες περιβαλλοντικές οργανώσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ALPHA BANK
IBAN – GR6901401770177002002000045
SWIFT – CRBAGRAAXXX

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ALPHA BANK
GR 6301401200120002002011

WWF ΕΛΛΑΣ «Παγκόσμιο Ταμείο για την Φύση – WWF Ελλάς»
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 104/480440-64 – IBAN: GR55 0110 1040 0000 10448044064 – SWIFT: ETHNGRAA”.

Φωτογραφίες: Eurokinissi
Επιμέλεια: Χρήστος Μαυραγάνης

#TAGS MM