Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Έχει δρόμο ακόμα η διαπραγμάτευση – Τι είπαν Τσακαλώτος – Κατρούγκαλος μετά το ραντεβού με τους Θεσμούς

Έχει δρόμο ακόμα η διαπραγμάτευση – Τι είπαν Τσακαλώτος – Κατρούγκαλος μετά το ραντεβού με τους Θεσμούς

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί και αύριο συνάντηση με τους θεσμούς. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι από την αυριανή συνάντηση δεν αναμένεται τελική συμφωνία για το ασφαλιστικό, αλλά θα τεθεί ένας «οδικός χάρτης», για να κλείσει η συμφωνία στο προσεχές διάστημα.

“Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις” επιμένει ο Κατρούγκαλος

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα δεν έχει μπει στο τραπέζι του διαλόγου ούτε από τους δανειστές.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι υπάρχει μία ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι και το θέμα της αύξησης των εισφορών εξακολουθεί να είναι ένα από τα θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν έγινε και αποδεκτή.

Οι διάλογοι υπουργών / δημοσιογράφων

Μετά το το τέλος της σημερινής συνάντησής τους με τους θεσμούς, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Πιο αναλυτικά:

Ε. Τσακαλώτος: Έγινε σήμερα συζήτηση για τις συντάξεις η οποία συνεχίζεται στα τεχνικά κλιμάκια. Θα συζητήσουμε και αύριο Κυριακή για τις συντάξεις. Αύριο θα συζητήσουμε και για το πώς βλέπουμε το επόμενο πρόγραμμα των συζητήσεων. Προφανώς επειδή είναι το Πάσχα των Καθολικών και Διαμαρτυρόμενων, θα πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι κάποτε να φύγουν και να κάνουν Πάσχα με την οικογένειά τους. 

Γ. Κατρούγκαλος: Επαναλαμβάνω ότι οι κύριες συντάξεις δεν πρόκειται να μειωθούν. Και δεν έχει μπει στο τραπέζι ούτε από τους Θεσμούς. Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί εξακολουθεί να είναι στον «αέρα» αυτή η συζήτηση. Το ίδιο και με τους αριθμούς. Για παράδειγμα το 288 (σ.σ. για εθνική σύνταξη) δεν είχε πέσει ποτέ στο τραπέζι. Επομένως, απορώ με τα μέσα που μεταδίδουν παρόμοιες ειδήσεις. Παραμένει, φυσικά, η βασική μας διαφορά ανάμεσα στο πόσο αναλογικό, που θέλουν αυτοί, και κατά πόσο αναδιανεμητικό υπέρ των πιο αδύναμων, των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων που θέλουμε εμείς.

Δημοσιογράφος: Άρα δεν δέχονται τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Γ. Κατρούγκαλος: Άρα υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Ακριβώς.

Δημοσιογράφος: Από αυτό συναρτάται και το ύψος της εθνικής σύνταξης;

Γ. Κατρούγκαλος: Το ύψος της εθνικής σύνταξης είναι 384 ευρώ. Όπως έχουμε πει υπάρχει μια συζήτηση για το εάν στα 15 χρόνια θα μπορούσε να είναι μικρότερη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν απηχούν ούτε καν το κλίμα των διαπραγματεύσεων νούμερα σαν το 288 ευρώ.

Δημοσιογράφος: Οι εισφορές;

Γ. Κατρούγκαλος: Οι εισφορές εξακολουθούν να είναι ένα από θέματα για τα οποία δεν υπάρχει μεν κάθετη άρνηση από την άλλη πλευρά, αλλά δεν είναι και αποδεκτά. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι από τα τέσσερα αρχικά που σας είχα πει ότι ήταν οι άξονες όταν είχαμε συζητήσει, έχουμε μείνει σε αυτά τα δύο βασικά θέματα.

Κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία/σύγκλιση σε σημεία – κλειδιά του ασφαλιστικού και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό

Δημοσιογράφος: Για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες έχετε καταλήξει;

Γ. Κατρούγκαλος: Επαναλαμβάνω ότι θα ξαναγίνουν συζητήσεις στη βάση των πρώτων για την τελική ποσοτικοποίηση των παραμέτρων της μεταρρύθμισης, αλλά φαίνεται πια οι δύο βασικοί άξονες να είναι αυτοί που σας λέω.

Δημοσιογράφος: Αύριο η συνάντηση τι ώρα είναι;

Γ. Κατρούγκαλος: Αύριο, επειδή ορισμένοι από αυτούς θα φύγουν αμέσως μετά, περιμένουμε να δούμε ανάλογα με τις πτήσεις τους πότε θα είναι. Ούτε εμείς ξέρουμε ακριβώς. Μπορεί να είναι πολύ πρωί.

Δημοσιογράφος: Μπορεί να κλείσει;

Γ. Κατρούγκαλος: Όχι, δεν πάμε για να κλείσει. Πάμε για να έχουμε πια έναν οριστικό οδικό χάρτη ώστε να κλείσει με την επιστροφή τους.

Δημοσιογράφος: Είναι συγκοινωνούντα δοχεία με το φορολογικό;

Γ. Κατρούγκαλος: Όλη η διαπραγμάτευση είναι προφανώς σφαιρική, είναι ενιαία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε