Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Εύα Καϊλή: Γιατί παραμένει στη φυλακή; «Μύδροι» της Libération κατά της βελγικής δικαιοσύνης

Εύα Καϊλή: Γιατί παραμένει στη φυλακή; «Μύδροι» της Libération κατά της βελγικής δικαιοσύνης

Με ένα σκληρό δημοσίευμα η γαλλική Libération εξαπολύει πυρά κατά της βελγικής Δικαιοσύνης κάνοντας λόγο για διαφορετική μεταχείριση απέναντι στην Εύα Καϊλή και τον Μαρκ Ταραμπέλα σε σχέση με τον Αντόνιο Παντσέρι και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, οι οποίοι εμπλέκονται όλοι στο σκάνδαλο Qatar Gate.

Σημειώνεται πως Εύα Καϊλή και Μαρκ Ταραμπέλα παραμένουν προφυλακισμένοι για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate, ενώ ο Παντσέρι και ο βοηθός του και σύντροφος της Καϊλή, Τζόρτζι, αποφυλακίστηκαν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Στο ρεπορτάζ της η Libération σημειώνει πως έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τη μέρα που προφυλακίστηκε η Εύα Καϊλή, χωρίς να έχει προβληθεί κάποιος πειστικός λόγος από τη βελγική Δικαιοσύνη, «η οποία γνώριζε, ωστόσο, τον τρόπο να διοχετεύσει στον τοπικό Τύπο στοιχεία της υπόθεσης, αποκλειστικά με την εις βάρος της κατηγορία». 

Και συνεχίζει λέγοντας: «Μολονότι ο ρόλος της Καϊλή στην υπόθεση Qatar gate είναι περιθωριακός, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν αυτή που πέρασε τον περισσότερο χρόνο σε υπόγεια βελγική φυλακή, στερούμενη τη δίχρονη κορούλα της, την οποία δεν κατάφερε να δει παρά για μερικές ώρες εδώ και εκεί».

«Το σκάνδαλο αυτής της σύλληψης μιας θεωρούμενης ως αθώας – μέχρις αποδείξεως του εναντίου – είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού από την Πέμπτη ο άνθρωπος που οργάνωσε τα πάντα, ο πρώην Ιταλός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ανέκτησε με τη σειρά του ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας με ηλεκτρονικό βραχιόλι. Προηγουμένως, στα τέλη Φεβρουαρίου, ο βασικός συνεργός του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι, κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε αποφυλακιστεί διακριτικά, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιόλι», σημειώνει η εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η σύλληψη και προφυλάκιση του Μαρκ Ταραμπέλα είναι ακόμα πιο παράλογη και «δικαιολογείται μόνο εάν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Όμως, ούτε η Καϊλή ούτε ο Ταραμπελά, που δεν έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο, απείλησαν, τραυμάτισαν ή σκότωσαν κάποιον.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων ή υποτροπής, καθώς όλα τα αποδεικτικά στοιχεία έχουν κατασχεθεί, ο δικαστικός έλεγχος ανταποκρίνεται στον κίνδυνο φυγής και η υποτροπή είναι απλώς απίθανη».

Τέλος, ο συντάκτης του άρθρου Ζαν Κατρεμέρ προσθέτει ότι σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει «η Καϊλή κινδυνεύει στη χειρότερη περίπτωση με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης με αναστολή για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος – το μόνο διαπιστωμένο αδίκημα, αφού δεν μπορεί να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις