Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019: Αυτά είναι τα ποσοστά των κομμάτων

Μικρή μείωση που κινήθηκε περίπου στο 1% παρουσίασε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με το 2014. Αναλυτικότερα σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ψήφισε το 58,44% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ το 2014 είχε ψηφίσει το 59,33%.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αναφορικά με την εκλογική δύναμη των κομμάτων, όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές (καθώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται επανάληψη της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή), Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον αριθμό των βουλευτών του (6) αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 3% περίπου.Συγκεκριμένα, το 2014 είχε λάβει το 26,56% των ψήφων (6 έδρες) και χθες έλαβε το 23,80% των ψήφων (6 έδρες).

Η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η Νέα Δημοκρατία αύξησε κατά δυο τις έδρες της στην Ευρωβουλή (7) και περίπου 10,5% το ποσοστό της. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 33,24% των ψήφων (7 έδρες) έναντι 22,72% (5 έδρες) το 2014.

Τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε το ΚΙΝΑΛ με 7,60% των ψήφων (2 έδρες), ενώ η ιδεολογικά συγγενής ΕΛΙΑ είχε λάβει το 2014 το 8,02% των ψήφων (και 2 έδρες). Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για σταυροδοσία εκλέγονται και τα ίδια πρόσωπα.

Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε το ΚΚΕ, που διατήρησε μεν τις έδρες του (2) στην Ευρωβουλή, αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 0,50%. Συγκεκριμένα, φέτος έλαβε 5,49% των ψήφων, έναντι 6,11% το 2014.

Την πέμπτη θέση στις ευρωεκλογές κατέλαβε η Χρυσή Αυγή που χθες είδε τα ποσοστά της να συρρικνώνονται κατά περίπου 50% και οι έδρες από 3 σε 2. Πιο συγκεκριμένα η Χρυσή Αυγή έλαβε το 4,85% των ψήφων (2 έδρες) έναντι 9,39% (3 έδρες) το 2014.

Την έκπληξη έκανε η Ελληνική Λύση που αναδείχθηκε έκτη δύναμη στις ευρωεκλογές καθώς συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία και πήρε το 4,12% των ψήφων και μία έδρα.

Έβδομη δύναμη αναδείχθηκε το ΜέΡΑ 25, που επίσης συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές, με ποσοστό 3,04% και μία έδρα.

Από κει και πέρα εκτός Ευρωβουλής έμεινε το ΠΟΤΑΜΙ που έχασε περίπου το 85% της δυναμικής του καθώς έλαβε 1,58% των ψήφων έναντι 6,61% και δύο εδρών το 2014. Το ίδιο ισχύει και για τους ΑΝΕΛ, που έχασαν και αυτοί το 85%της δυναμικής τους καθώς έλαβαν 0,80% των ψήφων έναντι 3,46% και μιας έδρας το 2014.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωνσταντίνος Τασούλας για Νίκο Ταγαρά: Υπόδειγμα προσφοράς και αφοσίωσης στις δημοκρατικές αξίες
«Υπηρέτησε με πλούσιο έργο την Κορινθία ως Νομάρχης, για να την εκπροσωπήσει εν συνεχεία στο Εθνικό Κοινοβούλιο εξίσου αποδοτικά» υπογραμμίζει ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας
Κυριάκος Μητσοτάκης για Νίκο Ταγαρά: Με βαθιά θλίψη αποχαιρετώ έναν σπάνιο άνθρωπο και αγαπημένο φίλο
«Δυστυχώς, ο Νίκος έφυγε πριν ακόμη ολοκληρωθεί ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, ένα έργο στο οποίο εργάστηκε με γενναιότητα μέχρι την τελευταία στιγμή» τονίζει ακόμα ο πρωθυπουργός
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Παύλος Μαρινάκης: Τα συλλυπητήρια για τον θάνατο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά – «Αγωνιστής της ζωής»
«Αθόρυβος, αλλά αποτελεσματικός υπουργός, έμπειρος κοινοβουλευτικός και άξιος εκπρόσωπος των πολιτών της Κορινθίας, πάλεψε μέχρι τέλους» γράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Νίκος Ταγαράς
Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς – Έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο
Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα - Την είδηση του θανάτου έκανε γνωστή η γιος του με σπαρακτική ανάρτηση στα social media
Νίκος Ταγαράς 19
Κυριάκος Μητσοτάκης για τα 9 χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «Μας λείπεις κάθε μέρα»
Η 29η Μαΐου παραμένει ιδιαίτερα σημαντική για την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά και για πολλούς ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι συνδέθηκαν πολιτικά και προσωπικά με τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης
5