Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019: Αυτά είναι τα ποσοστά των κομμάτων

Μικρή μείωση που κινήθηκε περίπου στο 1% παρουσίασε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με το 2014. Αναλυτικότερα σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ψήφισε το 58,44% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ το 2014 είχε ψηφίσει το 59,33%.

Αναφορικά με την εκλογική δύναμη των κομμάτων, όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές (καθώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται επανάληψη της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή), Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον αριθμό των βουλευτών του (6) αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 3% περίπου.Συγκεκριμένα, το 2014 είχε λάβει το 26,56% των ψήφων (6 έδρες) και χθες έλαβε το 23,80% των ψήφων (6 έδρες).

Η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η Νέα Δημοκρατία αύξησε κατά δυο τις έδρες της στην Ευρωβουλή (7) και περίπου 10,5% το ποσοστό της. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 33,24% των ψήφων (7 έδρες) έναντι 22,72% (5 έδρες) το 2014.

Τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε το ΚΙΝΑΛ με 7,60% των ψήφων (2 έδρες), ενώ η ιδεολογικά συγγενής ΕΛΙΑ είχε λάβει το 2014 το 8,02% των ψήφων (και 2 έδρες). Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για σταυροδοσία εκλέγονται και τα ίδια πρόσωπα.

Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε το ΚΚΕ, που διατήρησε μεν τις έδρες του (2) στην Ευρωβουλή, αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 0,50%. Συγκεκριμένα, φέτος έλαβε 5,49% των ψήφων, έναντι 6,11% το 2014.

Την πέμπτη θέση στις ευρωεκλογές κατέλαβε η Χρυσή Αυγή που χθες είδε τα ποσοστά της να συρρικνώνονται κατά περίπου 50% και οι έδρες από 3 σε 2. Πιο συγκεκριμένα η Χρυσή Αυγή έλαβε το 4,85% των ψήφων (2 έδρες) έναντι 9,39% (3 έδρες) το 2014.

Την έκπληξη έκανε η Ελληνική Λύση που αναδείχθηκε έκτη δύναμη στις ευρωεκλογές καθώς συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία και πήρε το 4,12% των ψήφων και μία έδρα.

Έβδομη δύναμη αναδείχθηκε το ΜέΡΑ 25, που επίσης συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές, με ποσοστό 3,04% και μία έδρα.

Από κει και πέρα εκτός Ευρωβουλής έμεινε το ΠΟΤΑΜΙ που έχασε περίπου το 85% της δυναμικής του καθώς έλαβε 1,58% των ψήφων έναντι 6,61% και δύο εδρών το 2014. Το ίδιο ισχύει και για τους ΑΝΕΛ, που έχασαν και αυτοί το 85%της δυναμικής τους καθώς έλαβαν 0,80% των ψήφων έναντι 3,46% και μιας έδρας το 2014.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 15
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και έθεσε την ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Μητσοτάκης και Μαχμούντ Αμπάς