Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019: Αυτά είναι τα ποσοστά των κομμάτων

Μικρή μείωση που κινήθηκε περίπου στο 1% παρουσίασε η συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με το 2014. Αναλυτικότερα σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές ψήφισε το 58,44% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ το 2014 είχε ψηφίσει το 59,33%.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αναφορικά με την εκλογική δύναμη των κομμάτων, όπως αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές (καθώς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται επανάληψη της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή), Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τον αριθμό των βουλευτών του (6) αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 3% περίπου.Συγκεκριμένα, το 2014 είχε λάβει το 26,56% των ψήφων (6 έδρες) και χθες έλαβε το 23,80% των ψήφων (6 έδρες).

Η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η Νέα Δημοκρατία αύξησε κατά δυο τις έδρες της στην Ευρωβουλή (7) και περίπου 10,5% το ποσοστό της. Συγκεκριμένα, η ΝΔ έλαβε 33,24% των ψήφων (7 έδρες) έναντι 22,72% (5 έδρες) το 2014.

Τρίτη δύναμη στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε το ΚΙΝΑΛ με 7,60% των ψήφων (2 έδρες), ενώ η ιδεολογικά συγγενής ΕΛΙΑ είχε λάβει το 2014 το 8,02% των ψήφων (και 2 έδρες). Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα για σταυροδοσία εκλέγονται και τα ίδια πρόσωπα.

Τέταρτη δύναμη αναδείχθηκε το ΚΚΕ, που διατήρησε μεν τις έδρες του (2) στην Ευρωβουλή, αλλά είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 0,50%. Συγκεκριμένα, φέτος έλαβε 5,49% των ψήφων, έναντι 6,11% το 2014.

Την πέμπτη θέση στις ευρωεκλογές κατέλαβε η Χρυσή Αυγή που χθες είδε τα ποσοστά της να συρρικνώνονται κατά περίπου 50% και οι έδρες από 3 σε 2. Πιο συγκεκριμένα η Χρυσή Αυγή έλαβε το 4,85% των ψήφων (2 έδρες) έναντι 9,39% (3 έδρες) το 2014.

Την έκπληξη έκανε η Ελληνική Λύση που αναδείχθηκε έκτη δύναμη στις ευρωεκλογές καθώς συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία και πήρε το 4,12% των ψήφων και μία έδρα.

Έβδομη δύναμη αναδείχθηκε το ΜέΡΑ 25, που επίσης συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές, με ποσοστό 3,04% και μία έδρα.

Από κει και πέρα εκτός Ευρωβουλής έμεινε το ΠΟΤΑΜΙ που έχασε περίπου το 85% της δυναμικής του καθώς έλαβε 1,58% των ψήφων έναντι 6,61% και δύο εδρών το 2014. Το ίδιο ισχύει και για τους ΑΝΕΛ, που έχασαν και αυτοί το 85%της δυναμικής τους καθώς έλαβαν 0,80% των ψήφων έναντι 3,46% και μιας έδρας το 2014.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Άμυνας και Ασφάλειας η Ελλάδα – Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, τα γεωπολιτικά οφέλη
Η Αθήνα συμμετέχει στη δημιουργία της Defence, Security and Resilience Bank, ενός νέου διεθνούς χρηματοδοτικού θεσμού για την άμυνα, την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα
Ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Άμυνας και Ασφάλειας η Ελλάδα – Στόχος η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, τα γεωπολιτικά οφέλη
Νίκος Ανδρουλάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Πήγε χαμένη η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία
Το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους για τη διαχείριση των 36 δισ. ευρώ, ζητώντας απολογισμό, ανεξάρτητη ελεγκτική επιτροπή και απαντήσεις για έργα που, όπως υποστηρίζει, έμειναν στα χαρτιά
Νίκος Ανδρουλάκης
Ακονίζουν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης - Παππάς σε Φάμελλο: «Δώστε τώρα τη λίστα της Κεντρικής Επιτροπής»
Κομματικές πηγές τονίζουν ότι η αποτύπωση των πραγματικών συσχετισμών αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββάτου
Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος
ΕΛΑΣ κατά Γεωργιάδη: «Ο Τσίπρας διακρίνεται για την εντιμότητά του, παλιές και έωλες οι καταγγελίες για τους Ποινικούς Κώδικες»
Το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού απαντά στις βαριές αιτιάσεις του υπουργού Υγείας, επικαλείται τη Δικαιοσύνη και κατηγορεί τη ΝΔ για επιλεκτική επίκληση των θεσμών
Σταύρος Κοντονής και Αλέξης Τσίπρας
13