Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019 – Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 8% της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία Marc για τον ANT1 Πώς διαμορφώνεται η επιρροή των κομμάτων 11 μέρες πριν τις ευρωεκλογές Σαρωτική η παράσταση νίκης Πώς επηρέασε το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1. Η δημοσκόπηση έγινε από τις 10 έως τις 14 Μαΐου -περιλαμβάνει δηλαδή και την ανακοίνωση του πακέτου παροχών από τον Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο- σε δείγμα 1292 νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα η δύναμη των κομμάτων -συμπεριλαμβανομένων των άκυρων- είναι η ακόλουθη:

ΝΔ: 29,3%

ΣΥΡΙΖΑ: 21,7%

ΚΙΝΑΛ: 6,3%

Χρυσή Αυγή: 6%

ΚΚΕ: 5,1%

Ελληνική Λύση: 2,2%

Ένωση Κεντρώων: 2%

Λαϊκή Ενότητα: 1,3%

Μέρα25: 1,2%

Ποτάμι: 1,2%

ΑΝΕΛ: 1,1%

Οικολόγοι: 1%

Δημιουργία Ξανά: 1%

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά των δύο κομμάτων από 7,6% ανεβαίνει στο 8%, με το ΚΙΝΑΛ να διατηρεί την τρίτη θέση.

 

Η Marc προχώρησε στην δημοσκόπησή της και στην εκτίμηση της εκλογικής επίδοσης των κομμάτων, βάσει διαφορετικών σεναρίων: Το πρώτο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων και το δεύτερο με κατανομή των αναποφάσιστων, με βάση τι είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές.

Με το πρώτο σενάριο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται στο 9,1% ενώ στο δεύτερο σενάριο μειώνεται στο 5,4%.

Τρίτο σενάριο -που κατανέμει τους αναποφάσιστους βάσει πολλών παραγόντων και όχι μόνον αναλογικά ή μόνον βάσει κομματικής προέλευσης- καταγράφει το εύρος των ποσοστών που μπορεί να καταγράψουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη από 31,7% έως 36,9% και ο δεύτερος από 23,9% έως και 28,7%.

Στην παράσταση νίκης, η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι χαώδης, αφού ξεπερνά τις 40 ποσοστιαίες μονάδες.

Μεγάλη είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά στην εμπιστοσύνη για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης.

Στην ερώτηση πώς αξιολογούνται οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το Ζάππειο. 6 στους 10 απαντούν Όχι και τόσο ή Καθόλου σημαντικές, σε αντίθεση με το 36,9% που απαντά Πολύ ή Αρκετά σημαντικές.

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ: «Πείτε μας αν μιλούσε ο Ανδρουλάκης με τον Χατζηδάκη» – «Πολιτική αλητεία, ανακαλέστε τα ψεύδη»
«Τον διαψεύδουμε κατηγορηματικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι «παζάρια το ΠΑΣΟΚ δεν κάνει» και αυτό «ας το χωνέψει και ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας»
Νίκςο Ανδρουλάκης 19
Μαρινάκης για Ανδρουλάκη: Ενώ ήταν σε συνεννόηση με εμάς για τις Ανεξάρτητες Αρχές έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση
«Σε δυο βάρκες» πατούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τον κυβερνητική εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη αναφορικά με τις συνεννοήσεις...
Παυλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης για Αλέξη Τσίπρα: «Η πολιτική δεν είναι μανιφέστα, τρέμω τι θα ακούσουν τα αυτάκια μας»
Απάντησε και στον Νίκο Ανδρουλάκη για τις Ανεξάρτητες Αρχές λέγοντας πως προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΝΔ ενώ έκλεινε και το μάτι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση, πάτησε σε δύο βάρκες και έπεσε στη μέση
Ο Παύλος Μαρινάκης
Ο Γεωργιάδης τρολάρει τον Ανδρουλάκη για το κόκκινο γαρύφαλλο: Η έλευση του κόμματος Τσίπρα έχει άμεσες επιπτώσεις
«Μήπως τελικά στόχος του κ. Γεωργιάδη είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως πιο γραφικός πολιτικός;» αναρωτιέται ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 29
Το «μανιφέστο» Τσίπρα για την «κυβερνώσα Αριστερά της νέας εποχής» και την προοδευτική συμπαράταξη
Το προγραμματικό κείμενο επικεντρώνεται στην ανάγκη για τη συμπαράταξη των τριών βασικών ρευμάτων της σύγχρονης αριστεράς: της Σοσιαλδημοκρατίας, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας
Αλέξης Τσίπρας 116