Τετάρτη, 19 Ιουν.
29oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Ο Κυριάκος Βελόπουλος ψήφισε στη Θεσσαλονίκη, «μάχονται δύο πόλοι» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

Ευρωεκλογές 2024: Ο Κυριάκος Βελόπουλος ψήφισε στη Θεσσαλονίκη, «μάχονται δύο πόλοι» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στις ευρωεκλογές, σε εκλογικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα στην Αθήνα.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ψήφισε λίγο πριν τις 10:00 το πρωί, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το 1ο Λύκειο Κορδελιού, ενώ το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα. Αισιοδοξεί πως η Ελληνική Λύση θα κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές και θα συγκεντρώσει ένα υψηλότατο ποσοστό.

«Είναι πολύ σημαντική αυτή εκλογική αναμέτρηση. Είναι σημαντική γιατί μάχονται δύο πόλοι. Ο πόλος του πολέμου, της δυστυχίας και της πείνας, που υπηρετούν τα τρία μεγάλα κόμματα, και ο πόλος της ειρήνης, της ευημερίας των λαών που υπηρετούν οι υπόλοιποι. Αν θέλουν πόλεμο κάποιοι στην Ευρώπη, δεν θα τον έχουν.

Γι αυτό ο λαός, ο ευρωπαϊκός, πρέπει να απαντήσει σήμερα σθεναρά, να πει ένα “όχι”. Εμείς ζητάμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στους λέμε ένα πράγμα: Αν μας εμπιστευτούν, που είμαστε βέβαιοι γι αυτό, δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες» ανέφερε μπροστά στις κάμερες ο κύριος Βελόπουλος.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για συμμετοχή στο 40%-45%, σημαίνει ότι από τα περίπου 9,8 εκατομμύρια εκλογέων θα πάνε στην κάλπη μόλις τα 3,9 με 4,4 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, ο πήχης του 3% θα διασφαλιστεί με μόλις 117.000-132.000 ψήφους. Το εκλογικό μέτρο βάσει του οποίου καθορίζεται ο αριθμός των εδρών που δικαιούται κάθε συνδυασμός εξαρτάται από το άθροισμα των ποσοστών άνω του 3%. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι όσα κόμματα ξεπεράσουν τον συγκεκριμένο πήχη θα πάρουν έστω μία από τις 21 έδρες που δικαιούται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν τα κόμματα που θα πιάσουν τουλάχιστον 3,1% φαίνεται πως εξασφαλίζουν μια έδρα. Για την εκλογή 2ου ευρωβουλευτή πιθανότατα να απαιτείται ποσοστό περίπου στο 7,2%. Η 3η έδρα στο 11,6% και η 4η περίπου στο 16%.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις