Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φέρνει ξανά στην Βουλή η ΝΔ το θέμα της πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία

Φέρνει ξανά στην Βουλή η ΝΔ το θέμα της πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία

Νέος “γύρος” συζητήσεων φαίνεται πως θα υπάρξει στην Βουλή, αφού η Νέα Δημοκρατία θα θέσει ερώτηση προς τον Νίκο Κοτζιά σχετικά με την δική του εμπλοκή και όσα έχουν συμβεί με την διπλωματική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Ριάντ.

Η ερώτηση θα κατατεθεί στην Βουλή την Πέμπτη (30.11.2017), όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα… αναβιώσει λίαν συντόμως και πάλι στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα 5 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με αίτημα να εξεταστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για πώληση βλημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Οι βουλευτές στο αίτημά τους αναφέρουν πως «εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί ο κ. Υπουργός, για τη φαλκίδευση των διαδικασιών, για το κύρος του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθώς και για το κύρος του Ελληνικού Κράτους στις διεθνείς του σχέσεις».

Αφού καταγράφουν το ιστορικό των γεγονότων και υπογραμμίζουν ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν έσοδα 66 εκ. ευρώ συν τα έξοδα αποθήκευσης και καταστροφής λόγω της εμπλοκής του μεσάζοντα – εκπροσώπου κ. Παπαδόπουλου και της επιμονής του κ. Καμμένου να υπογράψει ως μεσάζοντας τη διακρατική συμφωνία με το ΒΣΑ».

Καταλήγοντας αναφέρουν πως «ως εκ τούτου, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να κληθούν άμεσα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, κατά το άρθρο 43 Α του Κανονισμού της Βουλής, οι αρμόδιοι Υπουργοί – Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος και αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας και Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς- καθώς και όσα πρόσωπα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να παράσχουν εξηγήσεις, να εκφράσουν τις απόψεις τους για τα ζητήματα αυτά, αλλά και να ενημερώσουν την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης του τρωθέντος κύρους της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της, του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, του Διπλωματικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, καθώς και την αποκατάσταση της νομιμότητας των ενεργειών της διάθεσης του στρατιωτικού εξοπλισμού».

Κατηγορίες για τα διαβαθμισμένα έγγραφα

Όπως έγινε επίσης γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών και επίσημη έγγραφη εξουσιοδότηση του Γιώργου Κουμουτσάκου προκειμένου δει με τα αδιαβάθμητα και διαβαθμισμένα έγγραφα του υπουργείου, που ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει από τη Δευτέρα ότι είναι στην διάθεση των κομμάτων για να λάβουν γνώση, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν τα παρέχει…

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος  διαμαρτυρήθηκε και αυτός από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ότι παρά την πρόσκληση του Πρωθυπουργού στο ΥΠΕΞ, όχι μόνο οι υπάλληλοι του αρνήθηκαν να του τα επιδείξουν αλλά χαρακτήρισε κατάπτυστη και την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Νίκος Κοτζιάς και σε βάρος του.

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, είπε πως σήμερα μαζί με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά, έκαναν μια σειρά από κινήσεις και εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να νικήσουν την γραφειοκρατία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις