Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Φορολογικό και ασφαλιστικό στο «τραπέζι» του υπουργικού συμβουλίου

Φορολογικό και ασφαλιστικό στο «τραπέζι» του υπουργικού συμβουλίου

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και οι βασικές αρχές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου – το οποίο θ’ αντικαταστήσει το νόμο Κατρούγκαλου ως προς τις εισφορές επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων – θα είναι τα βασικά θέματα στην ούτως ή άλλως γεμάτη ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως λένε από την κυβέρνηση, και στις δύο περιπτώσεις αποτυπώνεται η γενικότερη φιλοσοφία για ελαφρύνσεις, ενώ παράλληλα ειδικά το φορολογικό νομοσχέδιο συνιστά την υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κατ’ ουσίαν πρόκειται για την πρώτη παρέμβαση κυβέρνησης σχεδόν μετά από μία δεκαετία, με την οποία έρχονται μειώσεις φόρων αντί της επιβολής νέων μέτρων.

Click4more: Όλοι στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων! «Ανάσα» για όσους απέκτησαν χρέη στην εφορία και το 2019!

Την ίδια στιγμή, ως προς το ασφαλιστικό, το σχέδιο της κυβέρνησης αποσυνδέει τις εισφορές από το εισόδημα, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις φόρων, να οδηγεί σ’ αυτό ακριβώς που είχε υποσχεθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός: στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους τους Έλληνες. Επίσης, επιμέρους ρυθμίσεις των δύο νομοσχεδίων – ιδίως του φορολογικού – επιβεβαιώνουν τη στήριξη της κυβέρνησης προς τους αδύναμους και την οικογένεια (π.χ. το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από την 1η Ιανουαρίου 2020 ή το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).

Τα δύο νομοσχέδια, εξάλλου, διαμορφώνουν το υπόβαθρο για την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με το φορολογικό να περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων, στην επενδυτική δραστηριότητα, αλλά και στην επιβράβευση της υγιούς επιχειρηματικότητας, όπως χαρακτηριστικά λένε από την κυβέρνηση.

Τέλος, σχεδόν ταυτόχρονα με το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή και ο προϋπολογισμός του 2020, για τον οποίο η κυβέρνηση απέσπασε ήδη τα εύσημα της Κομισιόν. «Ο προϋπολογισμός δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά από πολλά χρόνια που αφαιρεί βάρη παρά φέρνει νέα μέτρα και έχει κοινωνικό πρόσημο λόγω της αύξησης δαπανών για την υγεία και την παιδεία, αλλά και τις δημόσιες επενδύσεις.

Click4more: Τέλος χρόνου για όσους δεν ρυθμίζουν το δάνειό τους – Έρχονται πλειστηριασμοί ακινήτων

Εκτός φορολογικού και ασφαλιστικού, η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2020, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, την προεπιλογή των αντιπροέδρων του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και σειρά συμβάσεων προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας (αναβάθμιση F-16, υποστήριξη Mirage, οπλισμός για τα υποβρύχια κλάσης 214 κτλ.).

Πριν από τη συνεδρίαση, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στο Μαξίμου τον Καναδοϊνδό επενδυτή Prem Watsa (Fairfax). Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να σχετίζεται με εξελίξεις στην υπόθεση της «Εθνικής Ασφαλιστικής».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις