Πολιτική

Φρέντι Μπελέρης: Ποιος είναι ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ – Η παράνομη φυλάκιση στην Αλβανία του Ράμα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

O Βορειοηπειρώτης μειονοτικός αυτοδιοικητικός πολιτικός Φρέντι Μπελέρης, γεννήθηκε το 1972 στη Χειμάρρα και τον Μάιο του 2023 εκλέχθηκε δήμαρχος της Χειμάρρας της Αλβανίας.

Αν και προέρχεται από φτωχή οικογένεια, ο Φρέντι Μπελέρης από νεαρή ηλικία ενεπλάκη με την αυτοδιοίκηση διεκδικώντας και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία όπως και καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Μετά την πτώση του καθεστώτος Ενβέρ Χότζα στην Λ.Σ.Δ Αλβανίας, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Ο Μπελέρης σπούδασε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ έχει εργαστεί και ως υδραυλικός και δημιούργησε στην Ελλάδα τη δική του επιχείρηση.

Το 2015 εξελέγη αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. Ομόνοια και την ίδια χρονιά διεκδίκησε – για πρώτη φορά – τον Δήμο Χειμάρρας χωρίς όμως να επικρατήσει.

Η εκλογή, η καταδίκη και η φυλάκιση

Τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας, ο Μπελέρης συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Το δικαστήριο του Αυλώνα, όπου παραπέμφθηκε από τον περιφερειακό εισαγγελέα, δήλωσε αναρμόδιο για την υπόθεση και την παρέπεμψε στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με τον Μπελέρη να παραμένει προφυλακισμένος.

Ωστόσο, στις 14 Μαΐου, εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας, με τον ίδιο στην φυλακή υπό την προσωρινή κράτηση.

Τον Μάιο 2023, ο Ιλί Μανιάνι, υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας κατά την περίοδο 2015-2017, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για τη σύλληψη του Μπελέρη, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και «παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές».

Εκτός από την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την σύλληψη και εξέφρασε την ανησυχία της, αφού προηγήθηκε σχετική ερώτηση-καταγγελία της ευρωομάδας του ΚΚΕ και στην συνέχεια πρόταση του ΕΛΚ και συγκεκριμένα της ευρωομάδας της ΝΔ που υπερψηφίστηκε.

Στις 5 Μαρτίου 2024, το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με κράτηση για τον Φρέντι Μπελέρη και στον Παντελή Κοκαβέση 18 μήνες με τριετή αναστολή. Σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας, η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη, με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης.

Τον Μάρτιο 1995, ο Φρέντι Μπελέρης είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές. Ήταν ένα από τα επτά άτομα που συνελήφθησαν από Έλληνες συνοριοφύλακες κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα με Καλάσνικοφ και θεωρήθηκε ότι σχεδίαζαν επίθεση σε αλβανικό στρατιωτικό στόχο, παρόμοια με επίθεση της οργάνωσης ΜΑΒΗ την προηγούμενη χρονιά. Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα και σε δίκη σε δεύτερο βαθμό, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 18 έως 20 μήνες για οπλοκατοχή…

Σήμερα (15/4/24) το όνομα του Φρέντι Μπελέρη ανακοινώθηκε επίσημα από τη ΝΔ, στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος…

Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αυλωνίτης «μαζεύει» τα περί συνεργασιών με ΕΛΑΣ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας: «Μόνο με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα μπορεί να ηττηθεί η ΝΔ»
«Χωρίς πολιτική αυτονομία δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική πολιτική αλλαγή», τονίζει ο βουλευτής Κέρκυρας και καλεί τον «δημοκρατικό κόσμο» να συσπειρωθεί γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη
Αλέξανδρος Αυλωνίτης 5
Φαραντούρης μετά τις καταγγελίες Σδούκου και το «χαριεντιζόσασταν σε υπουργούς»: «Απάντησα πολιτικά και μόνο»
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την καταγγελία περί σεξιστικής αναφοράς και υποστηρίζει ότι απάντησε σε αντίστοιχη φράση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ
Νικόλας Φαραντούρης
25
Γεωργιάδης για την γιατρό της Καρνεάδου: Απατεώνισσα, στους ελέγχους έκρυβε το μηχάνημα για να μην εντοπίζεται
Ο υπουργός Υγείας απέρριψε τις επικρίσεις για τους ελέγχους στο παράνομο ιατρείο του Κολωνακίου - Τι απάντησε για το Σώμα Επιθεωρητών, τα «νανογιλέκα» και το MedWatch
Άδωνις Γεωργιάδης 33
Ο Μάριος Σαλμάς θέτει ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τη Singular Logic ενόψει εκλογών: «Να μην μπορεί να αμφισβητηθεί το αδιάβλητο»
Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Εσωτερικών και ρωτά αν εξετάζεται εναλλακτική λύση για την πληροφορική υποστήριξη της διαδικασίας
Μάριος Σαλμάς 9