Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Φτιάχνουν φυλακές για τους παράτυπους μετανάστες

Φτιάχνουν φυλακές για τους παράτυπους μετανάστες

Σε κλειστές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα θα μεταφερθούν οι παράτυποι μετανάστες και όσοι τα αιτήματα ασύλου δεν έχουν βάση. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, δεν θα υπάρχει “κίνητρο” για μεταναστευτικές ροές!

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρει ο Έλληνας υπουργός σε επιστολή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή (09.12.2016) στις Βρυξέλλες.

Ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των hot spots της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και της Κω, το οποίο, όπως τονίζει, «θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως». Γι’ αυτό και ζήτησε τη μεταφορά αριθμού μεταναστών σε κέντρα στην ενδοχώρα.

Μετά τα επεισόδια στα hot spot των νησιών, που έγιναν στόχος ακροδεξιών στοιχείων, ο κ. Μουζάλας τονίζει πως ορισμένοι από τους μετανάστες «θα πρέπει να μεταφερθούν προσωρινά σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ηπειρωτική χώρα».

Εξηγεί, πως οι εν λόγω μετανάστες, περίπου 100-150 άτομα εβδομαδιαίως, με παραβατική συμπεριφορά ή μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είναι προδήλως αβάσιμες, δηλαδή από χώρες με χαμηλά ποσοστά ταυτοποίησης, όπως το Πακιστάν, το Μαρόκο, η Αλγερία, όπου υπάρχει υψηλός κίνδυνος διαφυγής, θα μετακινηθούν και θα κρατούνται σε κλειστές εγκαταστάσεις, προκειμένου να επιστραφούν στην Τουρκία μέσω των νησιών, το συντομότερο, αφότου απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους.

Εφόσον χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα, φυσικά θα παραμένουν στην Ελλάδα, διασαφηνίζει ο Γιάννης Μουζάλας και προσθέτει πως ένα τέτοιο επείγον μέτρο θα είναι μόνο βραχυπρόθεσμο, έως ότου τα προαναφερθέντα νησιά είναι εξοπλισμένα με τις απαραίτητες κλειστές δομές.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής υποστηρίζει πως μια τέτοια εξέλιξη δεν καθίσταται παράγοντας έλξης νέων μεταναστευτικών ροών, καθώς οι μετανάστες θα παραμένουν στα προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι οι αιτήσεις τους να διεκπεραιωθούν.

Για την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτήσεων, η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου θα αναπτύξει ειδικές μονάδες εντός των προαναχωρισιακών κέντρων, ώστε να λαμβάνεται τελική απόφαση χορήγησης ασύλου εντός τριών εβδομάδων.

Οι προσωρινές μετεγκαταστάσεις από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα, «θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα δημόσιας τάξης στα νησιά και θα επιταχύνουν σίγουρα τις διαδικασίες ασύλου», συμπληρώνει ο κ. Μουζάλας.

Για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και η επιτυχία των διαδικασιών επανεισδοχής στην Τουρκία, καταλήγει ο κ. Μουζάλας στην επιστολή του, όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους μετανάστες, πριν αυτοί επιστραφούν από τα νησιά, θα κοινοποιούνται στις αρμόδιες τουρκικές αρχές αρκετές μέρες πριν (προσωπικά στοιχεία, τα δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες, αριθμός αναφοράς της αίτησης επανεισδοχής, κλπ …).

Στο Συμβούλιο

Την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής στο συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει στα hot spot στα ελληνικά νησιά, ο Γ. Μουζάλας τόνισε πως υπάρχει βελτίωση των συνθηκών, τόσο σε ό,τι αφορά τον τομέα των διαδικασιών παροχής ασύλου όσο και την ασφάλεια.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι λόγω των ειδικών συνθηκών και της σύνθεσης των ανθρώπων, υπάρχουν στα hot spot σημαντικά προβλήματα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι όσο μικρότερη είναι η αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, τόσο τα προβλήματα αυτά θα μεγαλώνουν. Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε, ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει ειδική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη σταδιακή επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν αναμένει αύξηση των ροών των μεταναστών στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη έμπρακτης εφαρμογής της αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, στο ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά νομική υποχρέωση. Τόνισε επίσης, ότι ενόψει της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης τις αντιρρήσεις του ως προς τις προτάσεις που έχει εκπονήσει για το θέμα αυτό η σλοβάκικη προεδρία, χαρακτηρίζοντάς τες μη ισορροπημένες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε