Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Γαλάζιες «γκρίνιες» για φορολογικό νομοσχέδιο και τη δήλωση Τσακλόγλου για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

Γαλάζιες «γκρίνιες» για φορολογικό νομοσχέδιο και τη δήλωση Τσακλόγλου για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης

“Φωτιές” άναψε και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, δήλωση του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγου, η οποία ερμηνεύτηκε από πολλούς ως προαναγγελία αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 έτη το 2026.

Η δήλωση του Πάνου Τσακλόγλου για τα όρια συνταξιοδότησης ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να απαντήσει εμφατικά ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση από την κυβέρνηση.

Στο “γαλάζιο” στρατόπεδο, όπου ήδη μεταξύ βουλευτών διατυπώνονται επιφυλάξεις για το νέο πλαίσιο στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών – καθώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση βάζει απέναντι της μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας – αυτή η δήλωση του κ. Τσακλόγλου προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, και για το timing που ειπώθηκε αλλά και επί της ουσίας…

Η επίμαχη δήλωση Τσακλόγλου και η διάψευση Μαρινάκη

“Στην επόμενη τριετία δεν πρόκειται να δούμε αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης αλλά ότι αυτό κάποια στιγμή θα γίνει, μην έχουμε καμία αμφιβολία” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας (Ant1), και ξεσήκωσε “θύελλες”.

“Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ορίων ή οποιασδήποτε αλλαγής των ορίων συνταξιοδότησης. Και δεν είπε αυτό ο κ. Τσακλόγλου” δήλωσε ο Π. Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι… έγινε μια γενικότερη συζήτηση από τον Υφυπουργό, “όπως συμβαίνει και σε όλες τις άλλες χώρες”.

“Και σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε θα είναι μια συζήτηση που γίνεται όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, ανά τρία χρόνια μέχρι το 2027, χωρίς να προαναγγέλλει το οτιδήποτε ο Υφυπουργός. Και μάλιστα έγινε και σαφές ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνει το 2027 δεν θα έχει τη λογική που είδαμε σε κάποια δημοσιεύματα κάποιων απότομων αλλαγών, όπως, τέλος πάντων, περιγράφηκε” πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

“Γαλάζιες” αντιδράσεις

“Γαλάζιοι” βουλευτές σε πηγαδάκια καταλόγιζαν στον κ. Τσακλόγλου ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός, πόσο μάλλον, όπως έλεγαν, που “έχουμε μπροστά μας Ευρωεκλογές”.

“Θυμηθείτε τι έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δήλωση Κατρούγκαλου προεκλογικά για τις ασφαλιστικές εισφορές…” έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της Ν.Δ..

Αλλαγές για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών ζητούν βουλευτές της Ν.Δ.

Αυτό το θέμα ανέκυψε σε μία στιγμή που στο “γαλάζιο” στρατόπεδο υπάρχουν ήδη επιφυλάξεις για το φορολογικό νομοσχέδιο κι ενώ κάποιοι βουλευτές ζητούν να υπάρξουν αλλαγές και διορθώσεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην υπουργού και Αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη: “Κάθε οριζόντιο μέτρο μέσα του έχει νησίδες αδικίας. Αυτές οι νησίδες πρέπει να διορθωθούν. Βεβαίως έχει νησίδες αδικίας το φορολογικό νομοσχέδιο…! Έχουν εντοπιστεί και ήδη ο καθένας μας, οι βουλευτές σε προσωπικό επίπεδο, σε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό (Κ. Χατζηδάκη) έχουμε κάνει τις παρατηρήσεις μας” δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης.

Οι δύο βασικές αλλαγές που ζητούν βουλευτές της Ν.Δ. είναι:

-Να είναι αφορολόγητα τα πρώτα πέντε χρόνια για έναν νέο ελεύθερο επαγγελματία να είναι αφορολόγητα όσον αφορά το γενικό τεκμήριο, και

-Να γίνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα ισχύσει το τεκμήριο των 10.920 ευρώ και να λαμβάνει υπόψη και πληθυσμιακά κριτήρια.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις