Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η παραίτηση το 2015, τα σενάρια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η παραίτηση το 2015, τα σενάρια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επέστρεψε σήμερα Τετάρτη 21.02.2024 στην ενεργό πολιτική και συγκεκριμένα στη Νέα Αριστερά, μετά από εννιά χρόνια.  Στον πρώτο καιρό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεωρούνταν εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι που ήρθε η ρήξη και η παραίτηση.

Οι σχετικές ανακοινώσεις για την προσχώρηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Νέα Αριστερά έγιναν το απόγευμα, μετά το ραντεβού στη Βουλή με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης, το 2015, του Αλέξη Τσίπρα αποχώρησε από τους πρώτους μήνες της θητείας του το 2015, στήριξε ανοιχτά την Έφη Αχτσιόγλου στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρόσφατα έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στη Νέα Ιωνία με την παρουσία του να αναζωπυρώνει τα σενάρια περί επιστροφής. 

Άλλωστε σε ερώτηση που είχε δεχθεί για το αν σκοπεύει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, μία μέρα μετά μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, το είχε αφήσει ανοιχτό: «Θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Δεν το αποκλείω», είχε πει. 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έγινε πρώτη φορά γνωστός ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία στην Αθήνα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όπου τελικά έχασε οριακά από τον (τότε) εν ενεργεία δήμαρχο Γιώργο Καμίνη.

Από τον Ιανουάριο 2015 μέχρι τον Ιούλιο 2015 ήταν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθηνών.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Τα πρώτα χρόνια και η πολιτική

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γεννήθηκε στη Νέα Σμύρνη στις 20 Αυγούστου 1980 και έχει καταγωγή από τη Νίσυρο. Σπούδασε στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αμέσως μετά έκανε μεταπτυχιακό στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης.

Οικονομολόγος και πολιτικός και διετέλεσε διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας από τον Σεπτέμβριο του 2017 ως τον Μάρτιο του 2021.

Ξεκίνησε να συμμετέχει στην οργανωμένη πολιτική από τα φοιτητικά του χρόνια, το 1999, όταν γράφτηκε στη Νεολαία Συνασπισμού και ύστερα ακολούθησε ανοδική πορεία στο κομματικό στερέωμα.

Διατέλεσε μέλος της γραμματείας της Νεολαίας και γραμματέας του Συνασπισμού Νέας Σμύρνης. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης συμμετείχε στη δημοτική παράταξη «Στροφή Νέας Σμύρνης» η οποία ήρθε έβδομη στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Ήταν υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2012 στη Β’ Αθηνών, όπου συγκέντρωσε 5.122 ψήφους χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Ο Σακελλαρίδης έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο υποψήφιος που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών ήρθε δεύτερος σε ψήφους με 20% ξεπερνώντας πιο γνωστούς υποψήφιους και πέρασε στον δεύτερο, όπου έχασε οριακά από τον εν ενεργεία δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, λαμβάνοντας το 48,6% των ψήφων.


Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, οπότε και εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή. Στη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η παραίτηση το 2015 λόγω μνημονίου

Ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Στις 19 Νοεμβρίου 2015 παραιτήθηκε του βουλευτικού του αξιώματος κατόπιν απαίτησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να μην παραστεί σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε μνημόνιο. «Αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής», είχε αναφέρει στην επιστολή παραίτησης.

Τη βουλευτική του έδρα διαδέχτηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, Θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή, να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και να σας ζητήσω να κινήσετε τις διαδικασίες αντικατάστασής μου. Με εκτίμηση Γαβριήλ Σακελαρίδης» ανέφερε ακόμα.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει και θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, κάτι που χαρακτηρίστηκε από διάφορα μέσα ως «επιστροφή», ενώ η δήλωση χαιρετίστηκε από στελέχη του κόμματος καθώς και από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη είχε έρθει και πάλι στο προσκήνιο μετά τις εκλογές του 2023. Τότε είχαν φουντώσει τα σενάρια που τον ήθελαν να θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο ο ίδιος μία ημέρα μετά την παραίτηση του Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, είχε ξεκαθαρίσει πως «Δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα» και είχε στηρίξει ανοιχτά την Έφη Αχτσιόγλου.

Ωστόσο, σε ερώτηση που είχε δεχθεί για το αν σκοπεύει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, είχε πει: «Το αφήνω ανοιχτό, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. Δεν το αποκλείω».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι παντρεμένος με πολιτικό γάμο με τη δημοσιογράφο και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του MEGA, Ράνια Τζίμα και στις 28 Αυγούστου 2016 απέκτησαν την κόρη τους.

Πληροφορίες από Wikipedia

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinssi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις