Πολιτική

Γαβρόγλου για σαρία: Έρχονται κι άλλες αλλαγές για τους μουφτήδες

«Η ρύθμιση που προτείνουμε ενισχύει τα ταυτοτικά στοιχεία της μειονότητας και εκσυγχρονίζει το ισχύον καθεστώς», υπογράμμισε κατά την ο Κώστας Γαβρόγλου, σχετικά με το νομοσχέδιο που καταργεί την υποχρεωτικότητα της σαρία για τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Παράλληλα διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν κι άλλες σχετικές τροπολογίες.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, βασικός στόχος της ρύθμισης είναι να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της προσφυγής στο μουφτή για ζητήματα κληρονομικού και οικονομικού δικαίου.

Παράλληλα γίνεται υποχρεωτική η ρύθμιση των ζητημάτων αυτών στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη, παρουσία νομικού, υπογράψουν ότι θέλουν να λύσει τη διαφορά αυτή ο μουφτής, σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχει.

«Αντιστρέφουμε το σημερινό καθεστώς, χωρίς το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας», εξήγησε ο υπουργός Παιδεία και Θρησκευμάτων στην Βουλή, «δίνουμε μία ακόμα δυνατότητα επιλογής στη μειονότητα».

“Οι μειονότητες πρέπει να αισθάνονται πολίτες της χώρας που ζουν”

«Η πρότασή μας λέει ότι οι μειονότητες πρέπει να έχουν την αίσθηση του πολίτη της χώρας στην οποία ζουν σε όλα τα επίπεδα και ταυτόχρονα να μην υπονομεύονται τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Είναι μία λεπτή ισορροπία, που η ελληνική Πολιτεία πρέπει να προσδιορίζει υπέρ των δικαιωμάτων και των μειονοτήτων και του κράτους δικαίου», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί ένα «πρώτο βήμα». «Το επόμενο θα έχει να κάνει με την πλήρη ορθολογικοποίηση των μουφτήδων. Θέλει προσοχή και συναινέσεις. Αλλά αυτό το πρώτο βήμα αποτελεί μία εξαιρετική προϋπόθεση για να προετοιμαστούμε άμεσα για το δεύτερο, που θα είναι η οργάνωση και ορθολογικοποίηση των μουφτειών», κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε στην Επιτροπή, ήταν εμφανής η διάθεση συναίνεσης από το σύνολο σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Βελτιώνετε την ρύθμιση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ειδικότερα, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός ανέφερε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση βελτιώνει την ισχύουσα ρύθμιση, η οποία είχε ψηφιστεί επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Η ρύθμιση δείχνει ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο», ανέφερε και τόνισε ότι επίσης βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες της Θράκης, μουσουλμάνους και χριστιανούς, αλλά και νομικούς.

Θετικά σχόλια, παρά κάποιες ενστάσεις εξέφρασαν και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μέσω του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η ρύθμιση που προτείνει είναι σε θετική κατεύθυνση, το ΚΚΕ, μέσω του Γιάννη Δελή, ο οποίος ανέφερε ότι το κόμμα θα στηρίξει την προτεινόμενη ρύθμιση, αλλά και η Ένωση Κεντρώων, μέσω του Γιάννη Σαρίδη, ενώ ο Χρήστος Χατζησάββας (Χρυσή Αυγή) τάχθηκε υπέρ της πλήρους κατάργησης της σαρίας.

Τέλος, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κωστας Κατσίκης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει η διαχείριση ζητημάτων που μπορεί να έχουν αντίκτυπο στο σύνολο του πληθυσμού των κατοίκων της Θράκης να γίνεται με προσοχή.

Η συζήτηση για το σχέδιο νόμου στην Επιτροπή θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μαρία Καρυστιανού: Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι η κβαντική ιατρική – Η πλασμαφαίρεση είναι ιατρική πράξη όχι εναλλακτική θεραπεία
«Ο καθένας μπορεί να πληκτρολογήσει απλά quantum medicine και να δει τι είναι η κβαντική ιατρική. Είναι συνήθης πρακτική του κ. Γεωργιάδη να σηκώνει σκόνη για να συγκαλύψει την ουσία» είπε η πρόεδρος της Ελπίδας για τη Δημοκρατία
Η Μαρία Καρυστιανού
16
Άδωνις Γεωργιάδης για τον «καβγά» με Βούλγαρη και Χασαπόπουλο: Μπορείτε να με κατηγορείτε όσο θέλετε αλλά ο κόσμος θα κρίνει
«Είπα κάτι παράλογο; Αν μας ενοχλούν οι κομπογιαννίτες δεν πρέπει να μας ενοχλούν παντού; Ή μόνον όπου μας συμφέρει;» γράφει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας
Άδωνις Γεωργιάδης 8
Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Guardian»: Ας επανενώσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα – Χρειάζεται πολιτική βούληση και σθένος
«Η επανένωση θα μπορούσε να αποτελέσει το θεμέλιο μίας ευρείας και διαρκούς πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Guardian»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μουσείο της Ακρόπολης 107
Μάκης Βορίδης για Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση – Δεν το είπε για να βλάψει κάποιον
«Δεν θεωρώ ότι η κ. Μπακογιάννη λέει κάτι για να βλάψει κάποιον. Νομίζω ότι το λέει από αγωνία, από αγάπη, για να υπάρξει καλύτερη απόδοση και καλύτερο αποτέλεσμα της κυβέρνησης»
Ο Μάκης Βορίδης
Άδωνις Γεωργιάδης για Κώστα Αρβανίτη: Αυτός που έβριζε τον Σαμαρά με καλεί να παραιτηθώ για την φράση μου με τον «μπάφο» – Έλα Χριστέ και Παναγία!
«Ε όχι και ο Αρβανίτης ε όχι και ο Αρβανίτης» έγραψε στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης 37
Τα «καρτέλ» στο επίκεντρο της στρατηγικής Τσίπρα για την ακρίβεια – Στο στόχαστρο διυλιστήρια, τράπεζες και σούπερ μάρκετ
Στην ακρίβεια και στη λειτουργία του ανταγωνισμού μεταφέρει το βάρος της αντιπαράθεσης η ΕΛ.Α.Σ. - Η «εργαλειοθήκη» παρεμβάσεων για καύσιμα και υπερκέρδη και το εκλογικό δίλημμα που επιχειρεί να διαμορφώσει ο Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας 14
Σήμερα η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Οι απαντήσεις στις απειλές Ερντογάν και το μήνυμα για τα θαλάσσια πάρκα
Από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας και στην θέση της Ελλάδας ως «πυλώνας σταθερότητας» στο γεωπολιτικό τοπίο
Κυριάκος Μητσοτάκης 19