Site icon NewsIT

Γεννηματά: “Άδειο πουκάμισο” το νομοσχέδιο – Κάνετε τον ΕΟΠΥΥ λογιστή της κυβέρνησης

03.08.2017 | 13:23
Γεννηματά: “Άδειο πουκάμισο” το νομοσχέδιο – Κάνετε τον ΕΟΠΥΥ λογιστή της κυβέρνησης

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι στόχος του κόμματός της είναι «να σταματήσει η διάλυση και η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και κατήγγειλε ότι με όσα πράττει η κυβέρνηση στον χώρο της Υγείας «θίγονται πρώτα τα χαμηλά στρώματα».

Επικοινωνιακά και πελατειακά παιχνίδια του Πρωθυπουργού για να μπορέσει να πάει στην ΔΕΘ καταλόγισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπολίτευσης Φώφη Γεννηματά. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης «άδειο πουκάμισο» και γεμάτο «τρικ».

Η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως «εμείς πιστεύουμε στην αναγέννηση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ» και παρουσίασε σειρά προτάσεων που θα οδηγούσαν σε κάτι τέτοιο, όπως η δημιουργία Δικτύων με την συμμετοχή των μονάδων του ΕΣΥ (ΠΕΔΥ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συμβεβλημένου, πιστοποιημένου ιδιωτικού τομέα, για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης οικογενειακής ιατρικής και πρόληψης. Ο ΕΟΠΥΥ ρυθμίζει και εγγυάται την αξιοποίηση της δημόσιας δαπάνης, με ενιαίους διαφανείς κανόνες λειτουργίας. Με αξιοποίηση όλων των δομών (δημόσιων και ιδιωτικών) με γνώμονα την σχέση κόστους-ποιότητας. Και διαρκή αξιολόγηση τους με εισαγωγή ποιοτικών κριτηρίων. Κέντρα Υγείας σε όλους τους αγροτικούς και ημιαστικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οικογενειακός γιατρός (Παθολόγος, Γενικός Ιατρός, Παιδίατρος) για όλους τους πολίτες με ελεύθερη επιλογή και Ιατρούς Ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας.

Χαρακτήρισε την κυβερνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «μη-νομοσχέδιο» και ένα «επικοινωνιακό τρικ που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πράξη» Σημείωσε ότι « έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει ότι δεν είναι κοστολογημένο και δεν είναι διασφαλισμένοι οι αναγκαίοι πόροι. Τόνισε πως «αντί να αξιοποιήσετε τις υπάρχουσες δομές, να τις βελτιώσετε και να τις επεκτείνετε, διακηρύσσετε πως θα δημιουργήσετε άλλες από την αρχή (τα ΤΟΜΗ). Χωρίς μελέτες, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, και επαναλαμβάνω χωρίς πόρους. Προφανώς για να κάνετε προσλήψεις συμβασιούχων με χρηματοδότηση (προσωρινή) του ΕΣΠΑ. Συμβασιούχων που θα αφήσετε βέβαια «πίσω», για την επόμενη Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να βρει χρήματα για τους πληρώσει και να καλύψει τα κενά όταν λήξουν οι Συμβάσεις. Παιχνίδια σε βάρος ανθρώπων και της υγείας και δη με κοινοτικούς πόρους, που εύχομαι να μη το πληρώσουμε ως χώρα ακριβά».

Κατήγγειλε ότι « οι υπουργοί επιχειρούν να μετατρέψετε τον ΕΟΠΥΥ από αξιολογητή και αγοραστή ποιοτικών υπηρεσιών, σε λογιστή της Κυβέρνησης, τυφλό εκτελεστή των εντολών σας». Αγνοούνται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ της Αυτοδιοίκησης στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Αθήνας, στην Λάρισα κ.α. που εξελίσσονται σε Κέντρα Υγείας Αστικού τύπου. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργούμε νέες δομές εκεί που υπάρχουν υφιστάμενες Δημόσιες που υπολειτουργούν, ή εκεί που –λόγω του ιδιωτικού τομέα-υπάρχει υπερσυσσώρευση. Και την ίδια στιγμή να μην υπάρχει τίποτε σε νησιωτικές, ορεινές, παραμεθόριες περιοχές, γιατί δεν υπάρχει προγραμματισμός και χωροταξικός σχεδιασμός». Είναι σαφές, είπε η κυρία Γεννηματά πως « η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συναινέσει και δεν θα συμπράξει σε Νομοσχέδια που δεν αφορά τους πολίτες και τα προβλήματα τους, αλλά την επικοινωνιακή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Εμείς θα καταψηφίσουμε αυτό το Νομοσχέδιο πέρα από τα άλλα και από σεβασμό στα εκατομμύρια των πολιτών που ταλαιπωρούνται καθημερινά στις υπηρεσίες υγείας. Με την δέσμευσή μας ότι ένα πραγματικό ολοκληρωμένο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι και θα είναι προτεραιότητά μας»

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαπέλυσε βολές και για θέματα της επικαιρότητας. Μιλώντας για θέματα διαφάνειας είπε « για τους Σύριζα/ΑΝΕΛ τα θέματα της διαφάνειας ισχύουν μόνο για τους “άλλους”, ενώ γίνονται κυριολεκτικά “γαργάρα” όλα όσα αφορούν τον κ. Τσίπρα και τους Υπουργούς του. Από τις τυχοδιωκτικές και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για έξοδο από το ευρώ Τσίπρα  -Βαρουφάκη, μέχρι την μη έκδοση πράξεων τιμολόγησης φαρμάκων και τα όσα έγιναν με τους γνωστούς εργολάβους-φίλους αλλά και τις νυχτερινές τροπολογίες που χάριζαν εκατομμύρια. Και μια ακόμα κουβέντα επειδή έχω ασχοληθεί σοβαρά με θέματα της αμυντικής μας βιομηχανίας και με πονάνε. Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στοιχεία για απευθείας ανάθεση με υψηλές τιμές παραγγελιών για «διόπτρες νυκτός» από το ΥΕΘΑ. Το θέμα επιβάλλεται να διερευνηθεί και για ένα λόγο παραπάνω, δεν πρέπει να μπλέξουν τα ΕΑΣ στα ολισθηρά και επικίνδυνα πεδία των σκανδάλων.

Η δεύτερη παρατήρηση της κυρίας Γεννηματά αφορούσε τα «γελαστά πρόσωπα που βλέπει παντού ο κ. Τσίπρας λέγοντάς του « Δεν θα συστήσω γυαλιά προφανώς κινείται σε προστατευμένες διαδρομές. Σε μια κοινωνία που δεν χαμογελά η νεολαία, δεν υπάρχουν πολλά «χαμογελαστά πρόσωπα». Κύριε Τσίπρα δεν σας λέει τίποτα, δεν σας αγγίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διαΝΕΟσις 75% των νέων θέλουν ή σκέπτονται να εγκαταλείψουν την χώρα για να βρουν δουλειά; Δεν σας ανησυχεί ότι οι νέοι άνθρωποι φοβούνται ότι θα ζήσουν χειρότερα; Αφήστε την προπαγάνδα και τις φαντασιώσεις, τη πόλωση και το διχασμό»

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version