Γεωργιάδης: «Δεν θα πετάξουμε χρήματα των φορολογούμενων για να κάνετε το κομμάτι σας»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση που συνυπέγραψαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συζητήθηκε στην Ολομέλεια.

«Η Ελληνική κυβέρνηση δεν θα πετάξει τα χρήματα των φορολογουμένων σε ιδιαίτερα προβληματικές επιχειρήσεις για να κάνετε εσείς το κομμάτι σας…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ακούγοντας τους βουλευτές τις αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την «χαλαρότητα» της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας ανέφερε ότι «πάνω στην πανδημία του Covid-19 προσπαθείτε να βγάλετε τα ιδεολογικά τους εσώψυχα».

Η κυβέρνηση αυτή, είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, «δεν είναι εκείνη που έδωσε στο Υπερταμείο για έναν αιώνα όλη την δημόσια περιουσία να την κάνει ότι θέλει, χωρίς ο υπουργός και η κυβέρνηση να έχει καμιά εποπτεία». Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τόνισε, «έκανε μόνο ένας, ο ΣΥΡΙΖΑ». Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ΕΑΒ λέγοντας πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση η εταιρεία αυτή είχε τζίρο 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο και την παραδώσατε να έχει τζίρο 50 εκατ. ευρώ. Με τους μισούς εργαζόμενους από αυτήν που παραλάβατε και χρέος 30% πάνω από όσο είχε όταν την παραλάβατε. Και ρώτησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αφού είχατε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την στρατηγική και σημαντική εταιρεία γιατί μας την παραδώσατε σε μαύρα χάλια;».

«Εσείς βάλατε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης»

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «μας λέτε ότι εμείς θέλουμε να τα πουλήσουμε, ο δικός σας υπουργός, όμως, ο Στέργιος Πιτσιώρλας δεν ήταν αυτός που τα έβαλε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, δεν είχε πάει σε δικαστήρια, δεν προσλάβατε εταιρεία ειδικής εκκαθάρισης και δεν προχωρήσατε σε διεθνή διαγωνισμό; Αυτόν μου λέτε να σταματήσω; Είστε στα καλά σας; Για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ο κ. Τσίπρας και ο κ. Φλαμπουράρης δεν είχαν κάνει και μια προσυφωνία με την αμερικάνικη εταιρία ΟΝΕΧ; Αυτή την συμφωνία που θέλατε και δεν προλάβατε, όπως λέτε, για όλα, εμείς θα την ολοκληρώσουμε».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δεν θέλησε να αναφερθεί σχετικά με την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΗ λέγοντας πως αυτές οι δύο υποθέσεις δεν ανήκουν στην αρμοδιότητά του.

Νωρίτερα οι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι «η πανδημία ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για κρατική ενίσχυση μια σειράς προβληματικών επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος». Ο πρώτος επερωτών βουλευτής, Γιώργος Τσίπρας, σημείωσε πως αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για στρατηγικές επιχειρήσεις όπως τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, η ΔΕΗ και η ΛΑΡΚΟ καθώς από τις 19/3/20 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε προσωρινό πλαίσιο υποστήριξης που μετέβαλε άρδην το πλαίσιο με τις απαγορεύσεις κρατικών ενισχύσεων. Παρέχει την δυνατότητα απευθείας κρατικής εγγύησης και φορολογικών ελαφρύνσεων. Κρατική ενίσχυση σε ίδια κεφάλαια με μετοχοποίηση χρέους. Την χορήγηση κρατικών δανείων με προνομιακούς όρους σε μεγάλη κλίμακα και χωρίς δημοσιονομικό όριο. Την δυνατότητα βραχυπρόθεσμης ασφαλείας εξαγωγών. Την παροχή εγγύησης για τραπεζικό δανεισμό, που μπορεί να είναι εκτεταμένης κλίμακας. Καθώς και δικλείδες ασφαλείας στο τραπεζικό σύστημα ως οχήματος μεταφοράς ενισχύσεων σε δανειολήπτες.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση για κακοσχεδιασμένες και μικρής εμβέλειας μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Επισήμανε ότι οι τράπεζες προχωράνε σε επιλεκτικές δανειοδοτήσεις και μόνο σε επιχειρήσεις – καλούς πελάτες τους. Ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σαϊκούρας, έχει αναφέρει ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν σκέφτεται την προσφυγή στον ESM και προειδοποίησε πως ο Μηχανισμός έχει καταστατικό που προβλέπει ότι η όποια προσφυγή για στήριξη σημαίνει πρόγραμμα εποπτείας για την τραπεζική σταθερότητα άρα μεταρρυθμίσεις – ιδιωτικοποιήσεις και θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Κάλεσε δε, την κυβέρνηση «να σκεφτεί έξω από τα νεοφιλελεύθερα κουτάκια…» και να προχωρήσει σε «αλλαγή πορείας τόσο σε ό,τι αφορά το μέγεθος των παρεμβάσεων όσο και σε κατευθύνσεις».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννης Σαρακιώτης, επικεντρώθηκε στην ΛΑΡΚΟ λέγοντας ότι πρόκειται για μια ελληνική επιχείρηση με ελληνικές πρώτες ύλες και Ελληνες εργαζόμενους, που το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημιουργήθηκε όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν εκείνη που αύξησε τα τιμολόγια της ΔΕΗ και έτσι έγινε προβληματική. Πριν αναζητήσετε, είπε ο βουλευτής, επενδυτές, το ερώτημα είναι εάν θέλετε να εξακολουθήσει να υπάρχει και αύριο η μεγαλύτερη επιχείρηση νικελίου στην Ευρώπη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπράξει στην αποδυνάμωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας»

«’Αδωνις Γεωργιάδης: ο Ρομπέν των Χαλασμάτων…» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη λέγοντας πως «με μπετόβεργες και τσιμέντα, ανάπτυξη δεν γίνεται … » Την ώρα, είπε η βουλευτής «που η Ευρώπη σχεδιάζει το αύριο, εσείς θέλετε η Ελλάδα να μείνει στον αιώνα τον άπαντα, ως η χώρα του ήλιου και του τουρισμού, ενώ θα μπορούσε να ήταν αυτό αλλά παράλληλα και μια αναπτυγμένη χώρα σε καινοτομίες και παραγωγικότητα». Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπράξει στην αποδυνάμωση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Πούλου ανέφερε πως ενώ εντελώς άλλα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες με τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, εσείς θέλετε να προχωρήσετε στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών επιχειρήσεων. Ειδικά για την ΕΑΒ είπε πως έχουμε απαξίωση της εταιρείας με περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, ενώ κινδυνεύουν και οι συμφωνίες με την αμερικάνικη Λόκχιντ με ότι αυτό σημαίνει για την αναβάθμιση και την συντήρηση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε ότι «χιλιάδες έμποροι και βιοτέχνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους και η βοήθεια να μοιάζει μακρινό όνειρο…» Για τις στρατηγικές επιχειρήσεις ανέφερε πως εσείς θέλετε να αποστεωθούν, να γίνουν σκελετοί για να πουληθούν πιο εύκολα… και κατέληξε λέγοντας πως «είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι… εσείς εμμένετε στον νεοφιλελευθερισμό και στις ιδιωτικοποιήσεις εμείς στην κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τελιγιορίδου ανέφερε ότι το μόνο που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ ήταν να βάλλει ένα οικονομικό διαχειριστή που μετακύλυσε τα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης στους εργαζόμενους περικόπτοντας μισθούς εργαζομένων και συνεργατών. Ο στόχος σας, είπε η βουλευτής, είναι «η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ ή μάλλον το ξεπούλημα της. Να έρθει επενδυτής που θα την πάρει καθαρή βαρών…». Επίσης αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ λέγοντας ότι «με πρόσχημα την απολιγνητοποίησή της προχωράει την περεταίρω ιδιωτικοποίησή της».

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Συγκλονίζει ο Γιάννης Καλλιάνος για τον αδερφό του που έχει κορονοϊό: Έκλαιγα σαν μικρό παιδί

Συγκλονίζει ο Γιάννης Καλλιάνος για τον αδερφό του που έχει κορονοϊό: Έκλαιγα σαν μικρό παιδί

Συγκλονίζει ο Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του στο Facebook, αλλά και ξεσπαθώνει κατά όσων αρνούνται να φορέσουν μάσκα, αρνούνται το εμβόλιο και την ύπαρξη του ... Διαβάστε περισσότερα
Ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα – Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα σχολεία

Ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα – Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τα σχολεία

Μεγάλος προβληματισμός σε κυβέρνηση και ειδικούς για την αύξηση των κρουσμάτων. Αναπροσαρμογή της στρατηγικής προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. «Πόλεμος» για τα εμβόλια.
Μητσοτάκης: Η πανδημία καραδοκεί – Αν χρειαστεί θα αλλάξουμε στρατηγική

Μητσοτάκης: Η πανδημία καραδοκεί – Αν χρειαστεί θα αλλάξουμε στρατηγική

Με την παρουσία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Γραμματεία Οργανωτικού του κόμματος διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με την παρουσία περισσοτέρων των 400 ... Διαβάστε περισσότερα
Επίθεση με μπογιές και τρικάκια στο γραφείο του βουλευτή Βαρτζόπουλου (pics, video)

Επίθεση με μπογιές και τρικάκια στο γραφείο του βουλευτή Βαρτζόπουλου (pics, video)

Στο γραφείο του βουλευτή B’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρη Βαρτζόπουλου πραγματοποίησαν επίθεση άγνωστοι, το βράδυ της Τρίτης (26.01.2021). Οι δράστες πέταξαν μπογιές και τρικάκια. Στην ... Διαβάστε περισσότερα
Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία οι συμφωνίες για τον αγωγό IGB και το Forum φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου

Βουλή: Με ευρύτατη πλειοψηφία οι συμφωνίες για τον αγωγό IGB και το Forum φυσικού αερίου της Αν. Μεσογείου

Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε η κύρωση των δύο συμφωνιών, για τον IGB και το φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου, από τη Βουλή. Το νομοσχέδιο του υπουργείου ... Διαβάστε περισσότερα
Σακελλαροπούλου – Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή: Τι είπαν για εμβολιασμούς και σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας

Σακελλαροπούλου – Ιερώνυμος στην Αρχιεπισκοπή: Τι είπαν για εμβολιασμούς και σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη στην Αρχιεπισκοπή όπου συναντήθηκε με τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας, κ. Ιερώνυμο. Στο επίκεντρο της συζήτησης της Προέδρου της Δημοκρατίας και ... Διαβάστε περισσότερα
Διερευνητικές: Τα… στεγανά και τα μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη – Ποιά κέρδη «βλέπει» η Αθήνα

Διερευνητικές: Τα… στεγανά και τα μηνύματα από την Κωνσταντινούπολη – Ποιά κέρδη «βλέπει» η Αθήνα

Ένα πρώτο, διστακτικό μεν αλλά θετικό, βήμα ύστερα από ένα πολύμηνο διάστημα υπέρμετρων εντάσεων, έγινε χθες στην Κωνσταντινούπολη με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας–Τουρκίας. ... Διαβάστε περισσότερα
Ο Στεφανής εγκαινίασε έκθεση του Πολεμικού Μουσείου με κειμήλια του 1821 στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ο Στεφανής εγκαινίασε έκθεση του Πολεμικού Μουσείου με κειμήλια του 1821 στο «Ελ.Βενιζέλος»

Eκθεση με σπάνια αυθεντικά κειμήλια του 1821 εγκαινίασε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφάνης. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω του Πολεμικού ... Διαβάστε περισσότερα