Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Γεραπετρίτης: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάρουμε κι άλλα μέτρα για όλη τη χώρα

Γιώργος Γεραπετρίτης

Για την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρχει «ένα ισόρροπο μείγμα το οποίο θα διασφαλίζει την, όσο το δυνατόν, καλύτερη λειτουργία της αγοράς και της κοινωνίας, και από την άλλη πλευρά, να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. 

«Καθημερινά είμαστε πάνω από το φαινόμενο, εάν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές», ανέφερε ο Γ. Γεραπετρίτης για να προσθέσει: «Ανά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και άλλα μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα».

«Δεν υπήρξε υπερμετάδοση από το άνοιγμα των σχολείων»

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις από το άνοιγμα λιανεμπορίου και εκπαίδευσης, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε εν πρώτοις ότι «το 10ήμερο άνοιγμα του λιανεμπορίου σηματοδότησε μια αύξηση κοντά στο 60% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπήρξε αναπλήρωση μέρους των χαμένων εσόδων για τους εμπόρους, αναπλήρωση για τα δημόσια οικονομικά», για να συμπληρώσει στην απάντησή του, «δεν έχουμε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι υπήρξε υπερμετάδοση εξαιτίας του ανοίγματος του εμπορίου, πολλώ δε μάλλον δεν υπήρξε υπερμετάδοση εξαιτίας του ανοίγματος των σχολείων. Βεβαίως, κάθε αύξηση κινητικότητας προκαλεί μια μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης του ιού, δεν είναι όμως τέτοια που να διαψεύδει την όποια επιλογή έχουμε πάρει».

Στο σκέλος των εμβολιασμών, από τις 12 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί της AstraZeneca. Θα είναι μια νέα πλατφόρμα και θα μπαίνουν σε αυτήν οι συμπολίτες μας κάτω των 65 ετών, έτσι θα υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα με τις ίδιες διαδικασίες, εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό» το ότι έρχεται το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αναφέρθηκε όμως και στις καινοτομίες του έτερου εμβολίου, εκείνου της Johnson&Johnson, το οποίο, εκτός του ότι είναι μονοδοσικό, δεν χρειάζεται ψύξη και έτσι θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες μαζικού εμβολιασμού, υπογράμμισε επίσης.

«Θα σωθεί οπωσδήποτε ο τουρισμός»

«Βλέπετε να σώζεται η παρτίδα του τουρισμού;», ρωτήθηκε εξάλλου και απάντησε κατηγορηματικά: «Θα σωθεί οπωσδήποτε». Και επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι «δεν έχουμε τη δυνατότητα να θυσιάσουμε φέτος τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μάς υποχρεώνουν να ανοίξουμε τον τουρισμό, θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή, θα φροντίσουμε τα πρωτόκολλα να είναι αυστηρά». Εξάλλου, «μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου, θα έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανοσίας», εκτίμησε εξάλλου.

«Είναι εφικτός στόχος να πιάσουμε το 50% του τουρισμού του 2019;», ρωτήθηκε ο Γ. Γεραπετρίτης στη συνέχεια της τηλεοπτικής συνέντευξης, με τον υπουργό Επικρατείας να απαντά, «το ευελπιστούμε». Στοιχεία δε, που συνηγορούν στην επίτευξη του στόχου είναι το γεγονός ότι οι χώρες για τις οποίες η Ελλάδα είναι σταθερός τουριστικός προορισμός, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, έχουν μεγαλύτερο εμβολιαστικό ρεύμα, είπε για να προσθέσει εμφατικά στο σημείο αυτό ότι ο πρωθυπουργός ταξιδεύει τη Δευτέρα στο Ισραήλ κι «ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης είναι πώς θα αναπτυχθεί η τουριστική αυτή ‘γέφυρα’».

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις