Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Γερμανική δυσφορία για την Τουρκία «βλέπει» η Αθήνα: Τι θα πουν Μητσοτάκης – Δένδιας στον Μάας

Γερμανική δυσφορία για την Τουρκία «βλέπει» η Αθήνα: Τι θα πουν Μητσοτάκης – Δένδιας στον Μάας

Σταθερή στις θέσεις της παραμένει απέναντι στην Άγκυρα η Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Δύο είναι, δηλαδή, οι προϋποθέσεις που βάζει: πρώτον, να παύσει η Τουρκία τις προκλήσεις και την παραβατική της συμπεριφορά. Και δεύτερον, να μπει στο τραπέζι του διαλόγου το μόνο ζήτημα που αναγνωρίζει ως διαφορά η ελληνική πλευρά, ήτοι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και συγκεκριμένα της ΑΟΖ.

«Το πλαίσιο συζήτησης με την Τουρκία δεν είναι ακορντεόν, είναι πολύ συγκεκριμένο: είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών που διεκόπη το Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας. Γι’ αυτό το πλαίσιο μιλάμε και για τίποτε άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επισημαίνει πως η Τουρκία είναι αυτή που με τη συμπεριφορά της επικαλείται προσχηματικά το διάλογο και το Διεθνές Δίκαιο, ενώ με τις πράξεις της αδυνατεί να καταστεί αξιόπιστος συνομιλητής όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα.

Click4more Ερντογάν: Η Ελλάδα είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβεί! Οι σύμμαχοί της θα την εγκαταλείψουν με την πρώτη σύγκρουση

Αυτά πρόκειται να πουν σήμερα (25.08.2020) Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου, όμως, θα συναντηθεί μόνο με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και όχι με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.

Γερμανική δυσφορία για την Τουρκία

Το γεγονός αυτό δεν μένει ασχολίαστο από την Αθήνα: στην κυβέρνηση ερμηνεύεται ως απότοκο της δυσφορίας που εκτιμά η κυβέρνηση ότι υπάρχει πλέον στο Βερολίνο για τα τουρκικά τερτίπια με την παράταση της παράνομης Navtex στην περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Επιπλέον, τη γερμανική δυσφορία δικαιολογεί και πως, ως λέγεται, ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει στην Καγκελάριο ότι θ’ αποσύρει το Oruc Reis μόλις λήξει η παράνομη τουρκική Navtex ως ένδειξη αποκλιμάκωσης, αλλ’ απάντησε τελικώς με την παράταση της ισχύος της.

Ως αποτέλεσμα, υπήρξε χθες ευθεία αποδοκιμασία των ενεργειών της Άγκυρας από τον εκπρόσωπο του Γερμανικού ΥΠΕΞ, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία με την επίσκεψη Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα δείχνει ότι εμμένει να ενεργεί ως μεσολαβητής προκειμένου να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία κι ενώ εκκρεμεί το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, στο οποίο θα παρουσιαστεί ο κατάλογος κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Click4more Δένδιας: Ενισχύουν τα εθνικά συμφέροντα οι συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο – Σύντομα ανακοινώσεις για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο

Η Αθήνα πάντως δεν βλέπει αρνητικά τη γερμανική πρωτοβουλία ούτε αρνείται το διάλογο, αλλά μόνο με τους όρους που θέτει. Απάντησε πάντως με αποφασιστικό τρόπο στην παράταση της παράνομης τουρκικής Navtex, δεσμεύοντας με δική της Navtex την περιοχή ΝΑ της Κρήτης ως την Κάρπαθο, τη Ρόδο και νότια του Καστελόριζου, στην περιοχή πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, πραγματοποιώντας από σήμερα έως και τις 27 Αυγούστου ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

«Μήνυμα» Αθήνας και για την ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρεί κανονικά στην κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας και τη φερόμενη ενόχληση ευρωπαϊκών διπλωματικών κύκλων – μεταξύ των οποίων και του Βερολίνου.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Δένδιας αναμένεται να επαναλάβουν στον κ. Μάας ότι η συμφωνία αυτή είναι απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και δεν συνιστά αιφνιδιασμό, όπως υποστήριξε η Άγκυρα, ενώ ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και μετά την κύρωσή της από το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου αύριο θα κυρωθεί και από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Στην κυβέρνηση υπάρχει, μάλιστα, έντονη ενόχληση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα δηλώσει «παρών» στη σχετική ψηφοφορία. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν πως στην αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν απόλυτη αμηχανία με τη στάση τους, υπενθυμίζοντας και τις εσωκομματικές αντιθέσεις.

Ο κ. Πέτσας, παράλληλα, θέλοντας να εκθέσει τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε σε δήλωσή του στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο μετά την αντίστοιχη συμφωνία με την Ιταλία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις