Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Για πολιτικό πόκερ στην Αθήνα κάνει λόγο ο γερμανικός τύπος

Για πολιτικό πόκερ στην Αθήνα κάνει λόγο ο γερμανικός τύπος
photo epa

Τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα σχολιάζει ο γερμανικός τύπος και συγκεκριμένα η εφημερίδα FAZ, η οποία κάνει λόγο για πολιτικό πόκερ στην Αθήνα.

«Μετά την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο. Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα. Το ότι δεν διστάζει είναι σαφές από την εποχή του δημοψηφίσματος το 2015. Τώρα αποφάσισε για μια ακόμα φορά να ποντάρει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) .

«Την Κυριακή ο Π. Καμμένος, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και το Υπουργείο του. Αιτία η πολιτική συμφιλίωσης του Τσίπρα με την Μακεδονία. Η μικρή γειτονική Δημοκρατία της Ελλάδας λέγεται από την Παρασκευή επίσημα “Βόρεια Μακεδονία”. Με τον γεωγραφικό προσδιορισμό και τη σαφή διατύπωση ότι η σημερινή μακεδονική γλώσσα και ο πολιτισμός δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την αρχαιότητα, εκπληρώθηκαν επαρκώς οι ελληνικές απαιτήσεις κατά την άποψη του Τσίπρα», αναφέρει η FAZ.

Η γερμανική συντηρητική εφημερίδα FAZ προσθέτει: «Εντούτοις, αυτό το βλέπουν διαφορετικά οι εθνικιστές στην Ελλάδα. Κατά την άποψη του Καμμένου, όπως επίσης και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, τα ελληνικά συμφέροντα προδόθηκαν, αφού δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να επιτραπεί στη γείτονα να χρησιμοποιεί τη λέξη Μακεδονία ως μέρος του κρατικού της ονόματος. Επιπλέον, σύμφωνα με την εθνικιστική ερμηνεία, δεν υφίσταται ούτε μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονικό έθνος, αυτά αποτελούν γιουγκοσλαβικό εφεύρημα της εποχής του Τίτο…..»

Συμπεραίνει δε πως «το γεγονός ότι ο Τσίπρας βρήκε τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτό το οπισθοδρομικό πνεύμα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ουάσινγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Τι θα σημάνει αυτό στην πατρίδα του θα αποδειχτεί αυτήν την εβδομάδα.…. Εάν ο Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία δεν θα τεθεί καν σε ψηφοφορία και τότε θα είναι νεκρή. Αντ’ αυτής θα γίνουν νέες εκλογές», καταλήγει η FAZ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις