Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Γιάνης Βαρουφάκης: Όχι στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία

Γιάνης Βαρουφάκης: Όχι στην Συμφωνία που καταρρακώνει την εθνική άμυνα και ανεξαρτησία
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΙΝΤΙΜΕ

«Με το “όχι” μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου».

«Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας».

Αυτά τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας, για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.

«Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι είναι μια Συμφωνία που πάει τη χώρα σε σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά μακριά, το ΜέΡΑ25 πιστεύει ότι πάει πολύ μακριά, αλλά στην λάθος κατεύθυνση. Εκείνης της κούρσας των εξοπλισμών με την Τουρκία, που νομοτελειακά, ως ο ορισμός του φαύλου κύκλου, δεν κερδίζεται», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η εθνική μας άμυνα απαιτεί την κατεδάφιση της φυλακής του χρέους. Όμως η κυβέρνηση πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πάει από δάνειο σε δάνειο, ψηλώνοντας τα τείχη της χρεοδουλοπαροικίας, τα οποία σκαρφαλώνουν οι νέες και οι νέοι καθ’ οδόν για τα ξένα. Η εθνική άμυνα απαιτεί συμμάχους που να θέλουν και να μπορούν να σου συμπαρασταθούν τη δύσκολη στιγμή. Όμως δεν είναι τέτοιος σύμμαχος ο κ. Μακρόν, ο οποίος λειτουργεί ως έμπορος όπλων με απατηλές ονειρώξεις. Είναι ένας κυνικός έμπορος που για να πάρετε την πραμάτεια του, σας τάζει σήμερα βοήθεια, την οποία, την κρίσιμη στιγμή, ούτε θα θέλει, ούτε θα μπορεί να σας προσφέρει», υποστήριξε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ακόμα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε μύθο ότι η Συμφωνία λειτουργεί αποτρεπτικά προς την τουρκική απειλή, τονίζοντας ότι «κάνει το αντίθετο, δίνοντας την ευκαιρία στον Ερντογάν να αποδείξει ότι οι γαλλικές δεσμεύσεις είναι αναξιόπιστες, κενού περιεχομένου».

«Η αλήθεια είναι ότι μετά την AUKUS, οι ΗΠΑ έδωσαν πράσινο φως στην ΕΚΤ να τυπώσει άλλα 5 με 10 δισ. να τα δώσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Μακρόν, και βέβαια να τα χρεώσει στη “χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς», ώστε να διασκεδάσουν μέρος του θυμού του Μακρόν για το κάζο που του έστησαν με τους Αυστραλούς και τους Βρετανούς», ανέφερε.

«Χωρίς δισταγμό, χωρίς αιδώ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σέρνετε την Ελλάδα στο υπόκωφο Βιετνάμ του φαρσο-τραγικού γαλλικού Ιμπέριουμ», είπε και συμπλήρωσε:

«Αυτή η συλλογιστική, του όσο πιο πολλά όπλα τόσο πιο καλά, όχι μόνο είναι λανθασμένη -είναι κι επικίνδυνη για την εθνική μας άμυνα. Εντείνετε τις εντάσεις με αυτές τις συμφωνίες και τις αγορές.

Το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει κι άλλο κίνητρο στην ‘Αγκυρα να τραβήξει το σχοινί για να επιβεβαιώσει παραδειγματικά πως η συμφωνία σας με τον Μακρόν είναι μια τρύπα στο Αιγαίο. Αυτό είναι η Συμφωνία. Μια τρύπα στο Αιγαίο. Είναι το περιτύλιγμα μιας κυνικής αγοράς όπλων που υπονομεύει την εθνική άμυνα, αυξάνοντας τις εντάσεις στην περιοχή και εκκινώντας μια νέα μάταιη εξοπλιστική κούρσα».

«Σήμερα, στο ολιγαρχικό φαγοπότι το οποίο ανέστησε το αριστερό σας μνημόνιο, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, η “Μητσοτάκης ΑΕ” έρχεται να προσθέσει το πιο παραδοσιακό φαγοπότι των εξοπλισμών», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:

«Απόψε, εμείς οι λίγοι βουλευτές του ΜέΡΑ25, θα πούμε “όχι”. Δεν θα πούμε όχι με αστερίσκους, αλλά με την ψυχή και την καρδιά μας.

Ένα πατριωτικό “όχι”, απόηχο της πατριωτικής αντίθεσης στους εξοπλισμούς που μας επιβάλουν εκείνοι οι οποίοι κατέλυσαν την ανεξαρτησία μας ως χώρα, ως λαό, ως πολιτεία. Με το “όχι” μας, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό της λαϊκής δεξιάς και του διευρυμένου μνημονιακού τόξου».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις