Τρίτη, 21 Μαΐ
27oC Αθήνα

Γιάννης Οικονόμου: Αποδόθηκαν προσδοκίες υπεράνω του ρόλου της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Γιάννης Οικονόμου: Αποδόθηκαν προσδοκίες υπεράνω του ρόλου της αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Φωτογραφία Eurokinissi

Συγκινημένος αλλά και με αιχμές αποχώρησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στον νέο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τον ανασχηματισμό που έκανε χθες (3.1.2024) ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι αποδόθηκαν προσδοκίες τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που υπερβαίνουν τον ρόλο τους, αναφέροντας ως παράδειγμα την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο και τη βία μεταξύ μαθητών.

Τέτοιες προσδοκίες, σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «βλάπτουν την ΕΛ.ΑΣ. και επιδεινώνουν τη σχέση της με τους πολίτες».

«Από την πρώτη στιγμή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι και την τελευταία, δεν έπαυα να πιστεύω ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το αστυνομικό έργο αλλά είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό.

Επίσης, ήμουν και παραμένω απόλυτα πεπεισμένος ότι η πανδημία βίας και απείθειας που πλήττει τον δυτικό κόσμο και την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα κοινωνικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών αποτυχιών, δεν αντιμετωπίζεται ριζικά αλλά με βαθιές παρεμβάσεις, με μια κοινωνική πανστρατιά μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η βαριά πληγωμένη από την περίοδο των μνημονίων – και όχι μόνο – ΕΛ.ΑΣ., εκτός της ενίσχυσής της, χρειάζεται μια ευρύτερη κοινωνική συστράτευση και συμπαράσταση για να ανταποκριθεί στον ρόλο της.

Η απόδοση στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσδοκιών που υπερβαίνουν τον ρόλο τους, όπως π.χ. η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στο λεκανοπέδιο – το οποίο δεν προκαλεί η αστυνομία – και η βία μεταξύ μαθητών, βλάπτουν την ΕΛ.ΑΣ. και επιδεινώνουν τη σχέση της με τους πολίτες», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Θέλω να πω ότι νιώθω πολύ περήφανος που μέσα σε αυτό το διάστημα ασχολήθηκα με κάθε πτυχή και με κάθε ζήτημα που άπτεται αυτού του υπουργείου, συγκρουόμενος με νοοτροπίες και κατεστημένα χωρίς κανένα συμβιβασμό και δισταγμό, γιατί στην πολιτική βρισκόμαστε για να υπηρετούμε την πατρίδα, τον πολίτη και την παράταξη και αυτό θα συνεχίσω να κάνω», τόνισε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι ήταν τιμή του που διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις