Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Γιάννης Οικονόμου: Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σήμερα Δευτέρα 06/09

Γιάννης Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή και την πόλωση

Με την πανδημία ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η πανδημία εξακολουθεί να σαρώνει τον πλανήτη και δεν προβλέπεται να υποχωρήσει το διάστημα των επομένων μηνών. Η Κυβέρνηση έχει διπλό στόχο: Την προστασία της δημόσιας υγείας και την προοδευτική αποκατάσταση όλων των μορφών του δημόσιου βίου. Οι δύο στόχοι προφανώς είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Χωρίς την ανάσχεση της πανδημίας η αποκατάσταση της ζωής στην πληρότητά της δεν είναι εφικτή. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας έχει αντιληφθεί ότι ο στόχος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας στην πληρότητά τους δεν επιτυγχάνεται στο κενό. Για να το πετύχουμε πρέπει να αξιοποιήσουμε συλλογικά τη δυνατότητα που μας δίνει η επιστήμη. Μέρος της προσπάθειας αυτής είναι ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, όπως οι υγειονομικοί,  που δραστηριοποιούνται σε τομείς αυξημένης ευθύνης τόσο απέναντι στον εαυτό τους όσο και απέναντι στην κοινωνία, στον συνάνθρωπο, στην Πατρίδα μας», τόνισε.  

Και συνέχισε: «Τα μέτρα που έχουμε λάβει είναι αντίστοιχα και ανάλογα αυτών που έχουν ληφθεί στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, σεβόμενοι πλήρως το εθνικό και διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν θίγουμε, σε καμιά περίπτωση, το σκληρό πυρήνα, του ιδιωτικού βίου. Αλλά, όσον αφορά στο δημόσιο βίο, ο καθένας μας παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνέπειές τους, οι οποίες ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Από την εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενο να προκύψουν ορισμένες αρρυθμίες και ήδη αναπτύσσονται δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Ανάμεσα στα άλλα ψηφίστηκε τροπολογία για τη διευκόλυνση άμεσων προσλήψεων έκτακτου υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από τις αναστολές καθηκόντων όσων επιμείνουν να μην εμβολιάζονται». 

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση απέναντι σε κανέναν. Τουναντίον. Για αυτό άλλωστε προωθείται  -αύριο κιόλας- νέα τροπολογία με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους υγειονομικούς εμβολιάζονται να επιστρέφουν στην εργασία τους την επομένη της πρώτης δόσης και όχι 14 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Στους δύσκολους καιρούς, οι λογικές και υπεύθυνες επιλογές είναι η ασφαλέστερη λύση. Και αυτές καλούμε όλους να ακολουθήσουν».

Στοιχεία για εμβολιασμούς μαθητών και εκπαιδευτικών 

«Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες  των μαθητών, εκπαιδευτικοί  και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Στο ερώτημα αν υπάρχει συνολική εικόνα στην κυβέρνηση πόσοι υγειονομικοί είναι σε αναστολή και αν ισχύει αυτό που προανήγγειλε η κα Γκάγκα για τα πρωτόκολλα για τα σχολεία ότι μπορεί ακόμα και να κλείσουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε: «Οι αριθμοί είναι μικρότεροι από αυτούς που περιμέναμε και γίνονται προσπάθειες να μην έχουμε αρρυθμίες. Η τροπολογία που θα κατατεθεί στην Βουλή θα δώσει σε πολλούς υγειονομικούς και δεύτερες ευκαιρίες. Για την κα Γκάγκα είπε ότι αυτό που εννοούσε είναι ότι θα ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα».

Για την ακρίβεια και πως θα την αντιμετωπίσουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Έχουμε αυξητικές τιμές των αγαθών παγκοσμίως και είναι αναμενόμενη εξέλιξη». Και πρόσθεσε ότι «με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και θα εφαρμοστούν θα είναι έτσι θωρακισμένη η οικονομία για να έχουν το μικρότερο αποτύπωμα στην τσέπη των Ελλήνων αυτές οι αυξήσεις». Είπε ακόμα ότι «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία επόπτευσης της αγοράς έτσι ώστε οι ανατιμήσεις να μην αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας θα παταχθούν με όλα τα μέσα που υπαρχουν. Στην κατηγορία της ενέργειας η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο και θα υπάρξουν ανακοινώσεις στην ΔΕΘ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».

Για το αν έχει προβλεφθεί αν θα επιστρέφουν στην ίδια θέση οι υγειονομικοί που εμβολιάζονται είπε ότι όσο πιο γρήγορα το πράξουν θα επιστρέψουν εκεί που ήταν και πριν την αναστολή. 

Η κατάσταση δεν είναι ίδια με πέρυσι είπε όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν τα σχολεία λίγο μετά την έναρξή τους. 

Για το θέμα της υποχρεωτικότητας και αν έχει κλείσει είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο και τόνισε ότι ανάλογα με τα μεγέθη εξέλιξης του κορονοϊού η κυβέρνηση έχει την επιλογή της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και ανάλογα θα συμπεριφερθεί. 

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευση που απαιτείται και η στελέχωση αφού υπάρχει ιδιαιτερότητα στον τομέα αυτό θα κάνει την δουλειά για την οποία ιδρύθηκε.

Για το θέμα του Παλαμά Καρδίτσας και τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμών και αν θα επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες υγειονομικές περιφέρειες είπε ότι όλες οι καταγγελίες διερευνώνται και όπου υπάρχουν καταγγελίες και περίεργα στοιχεία θα γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος. 

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις