Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Γιάννης Οικονόμου: Χρησιμοποιούν τις παρακολουθήσεις ως πολιορκητικό κριό με στόχο την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη

Γιάννης Οικονόμου: Χρησιμοποιούν τις παρακολουθήσεις ως πολιορκητικό κριό με στόχο την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη

Στην σκιά των δημοσιευμάτων για παρακολουθήσεις υπουργών και συγγενικών τους προσώπων αλλά και την σκληρή δήλωση που έγινε από μέλος του ΔΣ του Ολυμπιακού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, πραγματοποιεί την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Φυσικά, μεγάλο μέρος της εισήγησης του Γιάννη Οικονόμου και των ερωτήσεων που δέχτηκε, απασχόλησε το θέμα των παρακολουθήσεων και της λίστας που δημοσίευσε το Documento με 33 πρόσωπα που παρακολουθούνταν με το παράνομο λογισμικό Predator. 

«Η εφημερίδα Documento παρουσίασε ισχυρισμούς περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών χωρίς τεκμηρίωση. Παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις και απουσιάζουν τα στοιχεία, η έρευνα θα γίνει από τη Δικαιοσύνη για να μη μείνει καμία σκιά. Αν αποδειχθούν θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και να διωχθούν απηνώς όσοι παρανόμησαν. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για όσους διασπείρουν αυτές της διαβολές. Χρειάζεται να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων όσο και στην εργαλειοποίησή τους. Φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα τα κακόβουλα λογισμικά», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και τόνισε πως αποδίδονται οι παρακολουθήσεις στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό χωρίς κανένα στοιχείο.

«Δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο. Επικαλούντο πηγές που διέθεσαν τα στοιχεία σε εκείνους που τα παρουσιάζουν. Και θυμίζει κάτι απ’ αυτό με κάποιους που φορούσαν κουκούλες», συμπλήρωσε και δεν απέκλεισε «όλα αυτά να είναι κατασκευασμένα. Αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα τα αντιμετωπίσουμε χωρίς εκβιαστικά υπονοούμενα. Θα τα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία ειλικρίνεια και θεσμικότητα. Τα λογισμικά αυτά δεν τα χρησιμοποιεί καμία αρχή στην χώρα μας. Η κυβέρνηση έχει έτοιμη την δριμεία θεσμική της αντίδραση στο φαινόμενο αυτό. Θα προχωρήσουμε στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους στην Ελλάδα και θα είναι η χώρα μας η πρώτη στην Ευρώπη που το κάνει αυτό».

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν κι άλλα ανοιχτά ζητήματα πολιτικού ενδιαφέροντος. «Αυτοί που συγκέντρωσαν το όποιο υλικό φαίνεται ότι το διακινούν με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός. Και στα δυο η στόχευση είναι σαφής: η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός που έχουν διαμορφώσει συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ελλάδα. Κάποιοι δεν έχουν κρύψει ότι θα ήθελαν μία κυβέρνηση πιο βολική.

Το δεύτερο συμπέρασμα που εξάγεται έχει να κάνει με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που δεν θα περίμενε κανείς να φτάσει σε τέτοιο σημείο ευτέλειας. Το υιοθέτησε χωρίς να περιμένει το πόρισμα κάποιας αρχής. Θεσμικό ατόπημα. Έχοντας προαναγγείλει το δημοσίευμα του Documento, ο κ. Τσίπρας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκλογών. Με το να υιοθετεί δημοσιεύματα χωρίς τεκμηρίωση αποδεικνύεται ότι τρέφεται από συνθήκες θεσμικής ανωμαλίας και αποσταθεροποίησης. Βάζει σε κίνδυνο τα ιερά και τα όσια του πολιτεύματος μας την λαϊκή ετυμηγορία. Λειτουργεί με βάση το δόγμα γαία πυρί μυχθήτω».

Ερωτηθείς ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτά τα κέντρα που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας ο κ. Οικονόμου είπε: «Δια της λογικής σκέψης μπορεί να καταλάβει κανείς ποιος σε ένα ασταθές περιβάλλον θα είχε κέρδος και όφελος να αποσταθεροποιηθεί η χώρα. Μέσα σε μια διεθνή και μεγάλη καταιγίδα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχαν να κρατήσουν την Ελλάδα ασφαλή και σταθερή».

Μπορεί να έχουμε μια σειρά από διαφωνίες και τις έχουμε πει με καθαρό τρόπο. Υπάρχει όμως ένα παράδοξο. Η εφημερίδα Documento κάνει αποκαλύψεις χωρίς επαρκείς εξηγήσεις και αφήνει υπονοούμενα. Δεν θα σχολιάσω την τακτική που ακολουθεί κανείς με τις πηγές του. Όταν κάποιος κάνει μια αποκάλυψη δεν μπορεί να μην αναλαμβάνει το βάρος της τεκμηρίωσης και να ζητεί από άλλους να το κάνουν. Οφείλει να σηκώσει αυτός το βάρος της τεκμηρίωσης».

Για το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Περιγράφω μια επιχείρηση τοξικότητας και ανωμαλίας. Η κυβέρνηση έχει επικεντρώσει στα μεγάλα ζητήματα και δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στις προθέσεις του πρωθυπουργού. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας».

«Η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει και θεσμικό χαρακτήρα όσον αφορά το συμβάν με τον κ. Τζιτζικώστα. Δεν τιμά τις τουρκικές αρχές να κάνουν πολιτική με καψώνια. Η Τουρκία επιμένει με απαράδεκτες πρακτικές να είναι μέρος του προβλήματος», ξεκίνησε την ενημέρωση. 

Για το καλάθι του νοικοκυριού, είπε: «Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε προσπάθεια. Είναι πασίγνωστο ότι ο πληθωρισμός είναι το σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα σε όλη την ευρωζώνη. Είναι απολύτως αυτονόητο ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ακόμα ένα εργαλείο για την συγκράτηση των τιμών.

Δεν είναι το μόνο μέτρο αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για να μην αυξηθούν οι τιμές. Γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές και σε προϊόντα εκτός καλαθιού. Επειδή παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες το υπουργείο προχωρά σε νέα υπουργική απόφαση για να λυθούν τα όποια προβλήματα. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν είναι εύκολη αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα».  

Δείτε την ενημέρωση 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις