Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γιατί είναι ιστορική η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ

Γιατί είναι ιστορική η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σημαντικό σημείο είναι ότι η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Την πρώτη της συμφωνία για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με άλλη χώρα υπέγραψε σήμερα η Ελλάδα και για τον λόγο αυτό η υπογραφή της Συμφωνίας για ΑΟΖ με την Ιταλία θεωρείται ιστορική. Την συμφωνία υπέγραψαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Λουίτζι Ντι Μάιο.

Και όχι μόνο γι’ αυτό τον λόγο. Γιατί, ανοίγει τον δρόμο για την υπογραφή και άλλων ανάλογων συμφωνιών στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Τουρκία και όχι μόνο ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως σερίφης στην περιοχή.

Όσον αφορά αυτήν καθεαυτήν την Συμφωνία κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει ασφαλώς συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών). 

Τι σημαίνει αυτή η Συμφωνία

Η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα. 

Click4More Ιστορική στιγμή: Έπεσαν οι υπογραφές για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας

Σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Υπογράφηκε, τέλος, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ε. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης μας.

Τα  υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις