Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Γιατί η Νέα Δημοκρατία θέλει σύγκρουση αρχηγών για το προσφυγικό

Γιατί η Νέα Δημοκρατία θέλει σύγκρουση αρχηγών για το προσφυγικό
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Στη Βουλή θα δώσει τη μάχη της κατά της κυβέρνησης η ΝΔ, επιδιώκοντας να βάλει τη δική της ατζέντα. Έτσι, πριν ακόμη παρουσιαστεί η πρόταση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, υποβλήθηκε «γαλάζιο» αίτημα για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για το προσφυγικό.

Ο στόχος της ΝΔ είναι διττός: από τη μία πλευρά, να αναδείξει τις αβελτηρίες και τα λάθη της κυβέρνησης στη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού ζητήματος, το οποίο αφορά και τη διεθνή εικόνα της χώρας και να σύρει έτσι τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του στο βήμα της Βουλής, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις.
Από την άλλη πλευρά, να εστιάσει στην υπόθεση των κονδυλίων και της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό κατά της απάτης (OLAF), βάζοντας έτσι στο κάδρο τον Πάνο Καμμένο – αφού τα κονδύλια αφορούν, κατά κύριο λόγο, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά να επιστρέψει στην κυβέρνηση τα περί σκανδαλολογίας.

Ειλημμένη απόφαση στο στρατηγείο της οδού Πειραιώς αποτελεί, άλλωστε, να απαντά στην κυβέρνηση και τις μεθοδεύσεις της, π.χ για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ή γι’ άλλους… σκελετούς από την ντουλάπα που διαδίδεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι αφορούν το «παλιό» πολιτικό σύστημα, με σκάνδαλα που αγγίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την παραχώρηση του Θριασίου τις προηγούμενες ημέρες και η αντιπαράθεση για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μόνο τυχαία δεν ήταν. Αντιθέτως, ερμηνεύεται ως δείγμα που εξυπηρετεί αυτήν ακριβώς τη στρατηγική.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του προσφυγικού και το αίτημα της ΝΔ για τη συζήτηση αρχηγών στη Βουλή, σ’ αυτό επισημαίνονται σε γενικές γραμμές η αδυναμία διαχείρισης από την κυβέρνηση, η προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσων κατέφυγαν στην Ελλάδα, η απειλή για την κοινωνική συνοχή των νησιών του Αιγαίου λόγω του μεγάλου προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος κτλ.

Το ζήτημα, άλλωστε, είχε θίξει ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής του γαλλικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην Αθήνα. «Η Ευρώπη χρειάζεται να επαναξιολογήσει συνολικά την μεταναστευτική της πολιτική. Μια πολιτική, η οποία, δυστυχώς, στην Ελλάδα έχει αποτύχει με ευθύνη πρωτίστως της ελληνικής κυβέρνησης. Έχει αποτύχει, διότι, δυστυχώς, τα νησιά μας έχουν γίνει μια αποθήκη ψυχών. Έχει αποτύχει η ελληνική κυβέρνηση, διότι τα κονδύλια του προσφυγικού τα διαχειρίζεται με αδιαφάνεια. Και έχει αποτύχει, επίσης διότι με πολύ αργές διαδικασίες ασύλου εγκλωβίζει τελικά πρόσφυγες στα νησιά μας, χωρίς ποτέ να τελεσιδικούν οι αιτήσεις ασύλου που αυτοί υποβάλλουν στις ελληνικές Αρχές», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

\Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σήμερα στο συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο διοργανώνεται στην Αθήνα από την ΟΝΝΕΔ. Ομιλητές θα είναι και οι δύο υποψήφιοι του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ και Αλεξάντερ Στουμπ, με τον κ. Μητσοτάκη να έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του στον πρώτο και το χρίσμα του ΕΛΚ να ξεκαθαρίζει στο συνέδριο του Κόμματος στο Ελσίνκι, την ερχόμενη εβδομάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις