Πολιτική

Γιώργος Γεραπετρίτης στο Fox News: Πρέπει να προχωρήσουμε σε συλλογική άμυνα στην Ευρώπη

«Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ, αλλά ως Ευρώπη, μπορούμε να παρέχουμε πολυεπίπεδες εγγυήσεις στην Ουκρανία», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών στο Fox News
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο μέλλον, ένα μέλλον που προφανώς θα περιλαμβάνει την Ουκρανία», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Fox News την Τρίτη (04.03.2025). Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε κατηγορηματικά ότι «πρέπει να έχουμε τη συναίνεση της Ουκρανίας».

Στη συνέντευξή του στο Fox News, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε ότι αυτή τη στιγμή, το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουνε οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ειρήνης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν μια σαφή στάση προς αυτή την κατεύθυνση, την οποία επιδοκιμάζουμε. Θα θέλαμε να δούμε τον τερματισμό αυτού του πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διότι η αλήθεια είναι ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διατήρηση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας. Και φυσικά, η επόμενη μέρα θα δώσει την ευκαιρία να τεθούν ζητήματα σχετικά με την ανοικοδόμηση και τις εγγυήσεις ασφαλείας.

Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ευρώπη θα πρέπει, επίσης, να αναλάβει έναν κεντρικό ρόλο ως προς αυτό. Γι’ αυτό τον λόγο η Ελλάδα έχει στηρίξει την αναβάθμιση των μηχανισμών ασφαλείας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Επισήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα έχει αυξημένες αμυντικές δαπάνες, άνω του 3% του ΑΕΠ, και έχει προτείνει να αυξήσει και η Ευρώπη συνολικά το ανώτατο όριο των αμυντικών δαπανών.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία συλλογική άμυνα στην Ευρώπη. Και βεβαίως, έχουμε προτείνει οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες να μην περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε ανώτατα όρια δαπανών, ώστε να δοθεί κίνητρο στα κράτη να επενδύσουν στην άμυνα», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι όσον αφορά την Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να σταθούν μαζί με την Ευρώπη. «Διότι εάν είμαστε μαζί, πολλαπλασιάζουμε τις δυνάμεις μας. Και ξέρετε, ως Ευρώπη, μπορούμε να παρέχουμε πολυεπίπεδες εγγυήσεις στην Ουκρανία», είπε και κατέληξε:

«Οι Ευρωπαίοι είμαστε οι γείτονες και πρέπει να αναλάβουμε τη σχετική ευθύνη. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να εμπλέκονται ενεργά. Αλλά βεβαίως, η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει μείζονα ρόλο».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άδωνις Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Κανένας δε ζήτησε την αλλαγή της ώρας θανάτου – Φτάνει με τις συκοφαντίες»
«Καλώ τις ανακριτικές αρχές να ανοίξουν όλα τα τηλέφωνα του Διοικητού του Νοσοκομείου και των ιατρών που παρέλαβαν από το ΕΚΑΒ ώστε να μην αφήσουμε χώρο στις συνωμοσιολογικές θεωρίες», είπε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης 55
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
Ο πρωθυπουργός σχολιάζει τη διπλή αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους Moody’s και Scope, ενώ αναφέρεται και στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
Κυριάκος Μητσοτάκης 178
Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την κυριαρχία της ΕΛ.Α.Σ. στον προοδευτικό χώρο - Η πίεση στο ΠΑΣΟΚ, το ισχυρό χαρτί Τσίπρα και το δύσκολο πέρασμα από την εκλογική επιρροή στην κυβερνητική αξιοπιστία
Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ 9
Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναβάθμιση από Moody’s και Scope Ratings: «Η Ελλάδα – νησίδα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας»
«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον παράδειγμα ανθεκτικότητας, ανάπτυξης, μεταρρυθμίσεων και ταχείας μείωσης του δημόσιου χρέους», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Γιώργος Μαζωνάκης 6
Τα μαζεύει ο Φρέντι Μπελέρης μετά τις αντιδράσεις: Ανακαλώ τα όσα είπα για τον Κασιδιάρη, η αποστροφή μου ήταν άστοχη
«Αυτή είναι και η διαχρονική στάση μου: να στέκομαι απέναντι σε αντιλήψεις και πρακτικές που υπονομεύουν τις δημοκρατικές αξίες και να δίνω μάχες ώστε οι συμπολίτες μας να μην παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια»
O Φρεντι Μπελέρης 167
Στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύσεις και Κυπριακό στην ατζέντα – Με μηνύματα προς την Τουρκία η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή και φιλόξενη χώρα εγκατάστασης των περιφερειακών δραστηριοτήτων διεθνών εταιρειών, με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τα στελέχη τους
Κυριάκος Μητσοτάκης 5