Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Γιώργος Παπανδρέου: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί προσβολή και κίνδυνο για την ειρήνη

Γιώργος Παπανδρέου: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί προσβολή και κίνδυνο για την ειρήνη

Η αντίδραση της διεθνής κοινότητας και τις Ευρώπης θα κρίνει εάν θα γυρίσουμε στην εποχή όπου επικρατούσε το δίκιο του ισχυρού και όχι η ισχύς του δικαίου, τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε παρέμβασή του στην Βουλή κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι πολύ σημαντικές για την χώρα μας για την σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας, των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Υπογράμμισε πως οι ελληνικές πρωτοβουλίες «είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε να καθιστούν την Ελλάδα ουσιαστικό συνδιαμορφωτή των νέων αυτών πολιτικών» και επισήμανε πως «θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική που θα συνάδει με αυτές τις εξελίξεις» ώστε να έχουμε ισχυρό κύρος στις διαβουλεύσεις, και για να μη μείνουμε οι ίδιοι πίσω με θύμα το εισόδημα και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».

Ο πρώην Πρωθυπουργός ανέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί και προσβολή και ανυπολόγιστο κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή και για παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Υπονομεύει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου.

Η υφήλιος , είπε , παρακολουθεί με δέος τις δραματικές εξελίξεις. Και πρόσθεσε ότι «πέραν της οδύνης για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά και την άσκοπη θυσία Ρώσων πολιτών σε έναν πόλεμο παραλογισμού, θα κριθούν πολλά ακόμα. Θα εξαχθούν και σημαντικά συμπεράσματα. Από το πως θα αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρώπη και η ίδια η Ουκρανία, θα κριθεί αν οι αρχές του διεθνούς δικαίου αλλά και της δημοκρατίας θα επικρατήσουν ή εάν θα δοθεί το μήνυμα ότι γυρίζουμε στην εποχή όπου επικρατούσε το δίκιο του ισχυρού και όχι η ισχύς του δικαίου».

Απευθυνόμενος σε όσους «θαυμάζουν την «μαγκιά» αυτών των κινήσεων» και θεωρούν πετυχημένο πρότυπο τους αυταρχικούς ηγέτης, σημείωσε πως «η συμπεριφορά αυτών των ηγεσιών, μπορεί να ικανοποιεί την απληστία τους για εξουσία και τη δήθεν ιστορική τους δοξασία, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθούν πραγματικοί ηγέτες όταν φέρνουν με τις επιλογές τους τον πόνο, το αίμα του πολέμου, την καταστροφή, την ανέχεια για τους λαούς τους και πιθανά μιας ολόκληρης περιοχής».

Επέκρινε ως «ανεύθυνη» και «ανησυχητική» την στάση της Ρωσίας καθώς είναι πυρηνική δύναμη και αναμετριέται – έμμεσα έστω- με δυνάμεις της Δύσης, που επίσης έχουν πυρηνικά όπλα»

Βρισκόμαστε , είπε ο κ. Παπανδρέου «σε μια ρευστή κατάσταση και όσον αφορά το τι θέλει ο Πούτιν, αλλά και λόγω πιθανών κινήσεων Ευρώπης και ΗΠΑ. Η κατάσταση αυτή, θα προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες αλλαγές πολιτικής, σίγουρα στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Οι βραχυπρόθεσμες εξελίσσονται ήδη με βάση τις κυρώσεις που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν ή ακόμα να αντιστρέψουν τις κινήσεις του Πούτιν. Οι μακροπρόθεσμες θα αφορούν κυρίως το ποια θα είναι η αμυντική πολιτική της ΕΕ, ποσό θα προχωρήσει η βαθύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, όπως οι πολιτικές που καθιστούν λιγότερο εξαρτημένη ενεργειακά την Ευρώπη, αλλά και για άλλες ζωτικές ανάγκες, όπως της υγείας, της ψηφιακής προστασίας από κυβερνοπόλεμο και βέβαια, της διατροφικής ασφάλειας.

Επειδή ακριβώς, μια άλλη Ευρώπη θα αναδειχθεί από αυτήν την σύγκρουση, είναι απολύτως αναγκαίο η Ελλάδα να μην είναι παρατηρητής ή απλά υποστηρικτής των επιλογών της ΕΕ.

Πρωτοβουλίες δικές μας είναι απολύτως απαραίτητες, ώστε να καθιστούν την Ελλάδα ουσιαστικό συνδιαμορφωτή των νέων αυτών πολιτικών.

Παράλληλα όμως, θα πρέπει να διαμορφώσουμε εμείς μια εθνική στρατηγική που θα συνάδει με αυτές τις εξελίξεις. Και για να έχουμε ισχυρό κύρος στις διαβουλεύσεις, και για να μη μείνουμε οι ίδιοι πίσω με θύμα το εισόδημα και την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις